Мадам Рубинщайн: Повелителка на красотата и враг на Елизабет Ардън


Мадам Рубинщайн: Повелителка на красотата и враг на Елизабет Ардън
Снимка: Getty Images

Всички обичаме вдъхновяващите истории, в които обикновени хора създават нещо необикновено. Парите и успехът са две неща, които трудно се постигат, още повече, когато си роден в бедност. Наскоро ви разказахме за невероятния път, който е извървяла Елизабет Ардън - от бедността до висините на козметичната империя. Днес ще ви запознаем с нейната най-голяма конкурентка, Хелена Рубинщайн.

Въпреки че са живели и работили само на няколко пресечки една от друга в Ню Йорк повече от 50 години, двете жени всъщност никога не са се срещали. Когато едната от тях разработила нов продукт, другата бързо излизала с конкурентен такъв.

ЕЛИЗАБЕТ АРДЪН: ОТ НЕОБРАЗОВАНА ФЕРМЕРКА ДО СЪЗДАТЕЛКА НА ИМПЕРИЯ

Хелена Рубинщайн е родена на 25 декември 1872 г. като осмото, най-малко дете в бедно еврейско семейство в Краков. Хелена учи медицина в Швейцария, но преди да завърши, заминава при чичо си в Австралия. Въпреки че не успява да вземе престижната диплома, животът ѝ отрежда цял живот да работи с дерматолози.

Пристигайки в “Долната земя”, младата Хелена почти не говорела английски и не разполагала с пари, но за сметка на това била предприемчива и, когато забелязала колко жени я питат как поддържа хубавата си бяла кожа, започнала да продава своя първи крем Valaze, чиято рецепта знаела от майка си. Съставките на крема били само няколко цента, а тя го продавала за доста повече.

Пътят бил труден, но Хелена била неуморна. Трябвали ѝ 10 години, за да се наложи на австралийския пазар и тя търпеливо изчакала, спестявайки всеки възможен цент. Когато Хелена най-накрая имала достатъчно пари, тя заминала за Лондон, за да разшири предприятието си. В себе си Рубинщайн носела 100 000 долара, защото по онова време било забранено да се дават банкови кредити на жени и тя трябвало да финансира бизнеса си с пари в брой.

През 1908 г. Рубинщайн се омъжила за полския журналист Едуард Титус и родила две деца, без и за миг да се откъсва от бизнеса си. Дребната жена, висока само 147см, била влюбена в изкуството и давала много пари за стипендии, награди, покровителствала художниците. Освен с Дали, тя била близка и с Фрида Кало, Пикасо, Елза Шиапарели.

След като първият ѝ брак се разпаднал, Хелена Рубинщайн се омъжила за почти 3 десетилетия по-младия от нея грузински княз Чкония, сбъдвайки една своя мечта – да има титла. Разбира се, тя нито за миг не намалила темпото на работа и в края на 20-те години на XX век била обявена официално за най-богатата жена в Америка.

“Императрицата на козметиката” доживяла до 95-годишна възраст, оставайки начело на бизнеса си до самия край. Тя вярвала истински и дълбоко в силата на разкрасителните средства и процедури и казвала, че няма грозни жени, има само мързеливи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама