Мария Илиева: Йога е безкраен поток от търсене, споделяне и вдъхновение


Мария Илиева: Йога е безкраен поток от търсене, споделяне и вдъхновение
Снимка: iWoman

Мария Илиева съчетава работата си за международна фармацевтична компания с отдадеността си към йога повече от 10 години. Очарователната дама преподава въздушна, хата йога и медитативни практики в йога студио "Дивали", както и на студенти и курсисти в специалност "Йога" към НСА.

Опиши се с 3 думи.

Цел, огън и действие.

Кога и как откри йога?

Открих йога преди повече от десет години. Беше като любов от пръв поглед, оттогава присъства в живота ми ежедневно. След тежко раждане и продължителен възстановителен период се появи натрапчива болка в тазобедрените, а след това и в коленните стави. Интуицията ми подсказваше, че е време да сменя направлението, да преосмисля стъпките и посоката в живота си... Имах нужда от алтернатива, нещо различно от фитнес, кондиционни и кардио тренировки. Тогава "случайността" ме срещна с йога и осъзнах, че тя винаги е била в мен, без да имам ясна представа за това.

Как йога промени живота ти?

Йога навлезе плавно в живота ми, тръгвайки първо от грубото физическо към по-фините нива на осъзнаване - в търсене на баланс и единение на тяло, ум, дух в забързания ритъм на ежедневието. Потапяйки се в един безкраен поток от търсене, споделяне, приемане, осъзнаване и вдъхновение – допуснах практиката, а след това и философията на йога в живота си. Тя промени ъгъла, от който гледам на нещата. В началото усетих тотален сблъсък с всичко, което до момента си бях изградила като знание, модели и разбирания. И в един момент се срещаш с йога, която преобръща целия ти свят и те кара да осъзнаеш, че всъщност силата е в отпускането, в отърсването от старите модели, вярвания и задръжки. Силата е в това да съумееш да не насилваш нещата, да осъзнаеш, че душата ти прави избора и тя винаги е в мир.

Всеки ден ли практикуваш и имаш ли любими асани?

Практикувам всеки ден, най-малко по две практики дневно. Движението е жизнено важно за мен. Понякога енергията ни се блокира вследствие на неправилна стойка на тялото, психологически или емоционални проблеми, небалансиран начин на живот също. Редовното прилагане на йога асаните в дневната ни програма премахва енергийните блокажи от тялото, предотвратява появата на нови и помага на свободното протичане на енергията в тялото и ума. Така чрез балансиране на потока на енергия в тялото се подобрява здравословното състояние на човек на всички нива.

Любими са ми всички т.нар обърнати асани – те обръщат посоката на въздействие на гравитацията върху тялото, на физическо ниво. Те помагат за насочването на кръвта към мозъка, което подхранва невроните и освобождава токсини. Подобряват метаболитните процеси, възстановяват жизнеността на тялото. На психично и емоционално ниво, обърнатите позиции променят установените стереотипи, модели и съществуване. Оказват благотворно влияние върху начина ни на мислене.

Смяташ ли, че всеки човек може да се занимава с йога? Има ли противопоказания?

Да, всеки може да практикува йога. Грешно е вярването, че трябва да си слаб и гъвкав, за да посещаваш часове по йога. Не е така, йога е за всички и ако повече хора се осмелят да пробват, без значение от възраст, пол, социален статус, повече ще бъдат и възнаградените от ползите на практиката. Йога е доста популярна вече в световен мащаб и това позволява трансформирането и в часове подходящи за широк кръг аудитория – от йога за начинаещи, средно напреднали, напреднали, пауър йога, фетбърнинг йога, през всички класически и модерни варианти на хата йога, прана виняса, виняса флоу, ащанга йога, въздушна йога, акро йога и т.н.. Има и колеги, които работят с деца, с бременни, с трудноподвижни, възрастни хора, с хора страдащи от МС, онкологични заболявания и др. Много са възможностите днес и това е чудесно, защото е доказателство, че йога е за всички!

Всяка асана/позиция има ползи и противопоказания. Поради тази причина е изключително важно да се доверите на квалифицирани инструктори, които да ви водят в практиката. Аз обичам да казвам, че така както човек избира лекаря си, когато има проблем, така трябва да избира и инструктора си по йога, фитнес и т.н . Специалистът, който работи с вас на физическо, ментално, емоционално ниво и допускате до себе си, трябва да бъде квалифициран, да знае какво прави, да ви помага, а не да вреди.

Кои са най-популярните ползи от редовното практикуване на йога?

Многобройни са ползите от йога, когато се практикува редовно. Балансира нервната система. След практика хората са спокойни и отпочинали, "заредили батериите", както често казват. Йога помага за подобряване на обменните процеси в организма. Огъвкавява гръбнака, влияе ползотворно върху хормоналния баланс, променя потока на дишането ни, зарежда ни, подмладява ни и мн. др.

Кои стилове йога практикуваш и защо?

През годините съм преминала през доста стилове в йога като лична практика. Обучавала съм се при едни от най-изявените последователи на йога в страната ни и извън нея. Към момента най-близо до темперамента и енергията ми са въздушна йога и хатха/класическа йога с елементи на виняса флоу.

Въздушната йога ми позволява смело да експериментирам и предизвиквам тялото и ума си. Практиката е съставена от елементи на класическа йога, изпълнени с подкрепата на хамак/люлка. Ефектът на отпускане и отърсване от динамиката на деня се постига много бързо в тази практика. Пристрастяваща е.

Хатха/Класическа йога е моментът за обръщането ми навътре към себе си. Изпълнена в традициите на йога, тази практика ми носи цялостност на тяло- ум–душа. Съчетана с дихателни и медитативни практики, това е най- хубавото нещо, което можеш да си подариш.

Наблюдават се повече жени, отколкото мъже в йога центровете. Според теб на какво се дължи това?

Според мен жените са по-смели и по-често дръзват да експериментират. По-търсещи, интуитивни и находчиви са от мъжете днес (не го казвам с лошо чувство към силната половина на човечеството). Много често жените водят съпрузите и приятелите си в йога практика и опитът ми показва, че те остават. Появи ли се мъж в залата по йога за втори път – той остава и се превръщат в постоянно практикуващ. Само някой трябва да го доведе, за да види, че не е страшно.

Обичаш да пътуваш, кое е мястото, което най-много те е докоснало?

Обичам да пътувам, да. Стрелец съм, с асцендент Стрелец и това е заложено в природата ми. За динамичен човек като мен, съчетаващ работата си за международна компания и преподаването на йога в едно от топ 3-те студия в София, е изключително важно да мога да оттегля себе си от матрицата на деня. От известно време при мен отделянето от ежедневието за минимум 13 дни и потапянето ми в нещо ново, далечно и непознато е профилактиката, от която имам нужда за да заредя и вдъхновя себе си за пътя по- нататък.

През март месец тази година посетих едно място, което ме докосна силно. Върхът на Адам в Шри Ланка или Sri Pada, както местните го наричаха. Той е петият по височина връх в Цейлон, издигащ се на 2243 м. Мястото е светиня за поклонници от всички религии. На върха се намира надлъжна вдлъбнатина с дължина 1,5 м, смятана за отпечатък от стъпалото на Шива (от индуистите), на Буда (от будистите), на Адам (от християните), на Мохамед (от мюсюлманите). До отпечатъка на стъпката се стига, преминавайки и изкачвайки 5500 стъпала в едната посока. Мястото е обект на значим религиозен култ и се посещава от многобройни поклонници от цял свят.

По време на изкачването на върха станахме свидетели на потресаващи картини и моменти, които съм сигурна, че никой от хората, с които бях, няма да забрави. През спасяването на човешки живот до реалната среща със смъртта и живота.

Какво най-много харесваш в себе си?

Имам много силна интуиция, която не ме подвежда. Краен оптимист съм и за мен няма нещо, което да е прекалено сложно за решаване. Пряма съм и поклонник на истината, често не приемана от другите заради тези си качества...

А какво би променила?

Нищо

Как намираш баланса между физическото и духовното?

С йога...

Една жена трябва...

Да бъде вдъхновение.

Какъв е твоят свят?

Много цветен, динамичен и красив.

***

Ако и вие искате да усетите невероятните ползи от практикуването на йога и да се заредите, може да отидете с Мария на йога ваканция между 21 -24 септември в магичните Родопи. Повече информация може да получите ТУК!

И ако постоянно се оправдавате, че не ви остава време, за да бъдете активни, Мария преподава в офиси. Може да се свържете с нея на имейл: maria.ilieva18@gmail.com, а също така в Instagram.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама