Михаела Норок, която улови красотата на 250 момичета от цял свят (СНИМКИ)


Михаела Норок, която улови красотата на 250 момичета от цял свят (СНИМКИ)
Снимка: Instagram

Михаела Норок е родена в Република Молдова. Премества се в Букурещ на 6-годишна възраст. Днес живее в румънския град Сибиу, но през повечето време е на път, с раница на гърба и фотоапарат в ръце, за да документира женската красота по света. През 2017 г. на бял свят излезе нейния "Албум на красотата" с портретите на 500 жени от различни държави. Догодина предстои да бъде отпечатано и продължението с нови 500 снимки и лични истории на представителки на нежния пол от цял свят, сред които и няколко българки.

Тази вечер в Букурещ тя ще представи своя нов проект - албум, озаглавен "Светът на момичетата", който включва фотоси и лични истории на 250 момичета от над 50 държави.

"Книгата разказва за деца от различен произход и култура. Исках да покажа, че всяко от тях притежава уникални качества. Това е перфектният спътник за всяко момиче, за майките на момичета, но и за всички, които обичат света, в който живеем", отбелязва фотографката пред БТА.

Следва интервюто, което Михаела Норок даде за БТА.

Кога и как ти хрумна идеята за "Светът на момичетата"?

Идеята ми хрумна, докато бях бременна и в момента, в който разбрах, че ще имам момиченце. Докато бях в четвъртия месец, с Наталия в корема, посетих Бангладеш, Индия, Корея, Япония, над десет държави. А когато се роди Наталия, тя беше неотлъчно до мен. Заедно посетихме около 30 държави. Но когато навърши две години, дойде пандемията и трябваше да я оставя у дома с моя съпруг. Аз продължих да пътувам.

Какво те вдъхнови за този проект?

Израснах с много проблеми, свързани с доверието. По време на моето детство и юношество се борих с анорексия, булимия и на 40 г. все още не се чувствам достатъчно уверена в себе си. Затова ми се искаше, заради моето момиченце, а и заради всички другите момичета по света, да покажа добрите, здравословните примери. Не съм се концентрирала върху физиката на момичетата, а върху духовните, човешките ценности, които ни определят. Исках да покажа как растат децата в Етиопия, момичета, които правят паркур или играят футбол, момичета, които играят с камъчета. Това е книга наръчник, ръководство какво означава да си момиче днес, но и какво означава географията на планетата. Вдъхнови ме моята дъщеря. Това е книга за момичетата, но и за техните родители.

Колко момичета снима? От колко държави?

250 момичета от над 50 държави. И моята дъщеря е в албума (смее се).

Разказваш и показваш личните истории на момичетата. Коя е най-вълнуващата и коя е най-тъжната или поучителната?

Няма много тъжни истории в албума, защото исках в края на тази книга хората, които я разгръщат, да останат с положително чувство. Тъй като е книга за деца, с деца, исках да бъде лъч надежда. Да се знае, че има доброта в този свят, не само негативни неща.

По-тъжна, но емоционална и поучителна е историята на Монтана, от САЩ. Тя отишла с майка си в една планина в Африка. Защо? Защото искала да бъде по-нависоко и да е по-близо до душата на нейния татко. Той починал, когато тя била само на три години. Момичето си мислело, че като е по-близо до облаците, ще бъде по-близо и до баща си.

Като по-забавни и вълнуващи истории мога да откроя на момичето, което отглежда камили в Етиопия, или това, което участва в състезания с ветрове в Обединените Арабски Емирства.

Коя е най-голямата трудност или провокация в работата ти?

Да тръгна на път без Наталия. Когато трябваше да я оставя у дома, се чувствах най-лошата майка на планетата. Бях разкъсана между нея и проекта. Затова от тази година вече имаме къща на колела и с нея ще пътуваме цялото семейство на по-дълги разстояния. Ще обикаляме от една страна в друга и ще експериментираме с многобразието и културата на света. Моята дъщеря вече е на 6 години. Ще тръгне на училище през есента. Вече е на възраст, на която може да разбира повече неща и мисля, че е добре за нея да се радва на тези пътувания, които може да сподели с мен и баща си.

Какви приключения споделихте с Наталия, докато пътувахте заедно?

Наталия проходи в Исландия, а в Мароко за първи път ми каза “мамо”. В Индонезия за първи път плува в океан. В Америка беше много впечатлена да види индианци. И сега все се хвали и разказва, че е видяла хора с червена кожа и жена с безкрайно дълга коса (смее се).

С дъщеря ми сме били заедно в САЩ, Франция, Белгия, Испания, Португалия. Докато бяхме в Таджикистан, тя се разболя тежко от ентероколит. Много се уплаших. Затова спрях да я водя в по-екзотични страни, но сега, когато е по-голяма, ще възобновим тези пътувания.

Но искам да споделя, че Наталия много ме зарежда. Тя е основният ми стимул. Сега, когато е по-голяма, задава много интересни въпроси. А когато я взимам с мен на фотосесиите, стои, слуша, гледа, респектирана е. Имайте предвид, че тя не е много спокойно дете. Бързо се отегчава, почва да се катери по мен. Има много енергия. Но когато я взема на терен, на фотосесии, се променя. И това много ме радва.

През зимата посетихте заедно и България.

Бяхме в Рибново. Имаше сняг. Бяхме на сватба. Помня, че отне два часа да изрисуват лицето на булката. Наталия седеше до мен в стаята, в която приготвяха булката и беше много впечталена. Аз също се впечатлих много от тази традиция. Булката получи като подарък чехли, направени от жените в селото. Подариха й и кукла. Аз й подарих шалвари, които носи и сега. Беше невероятно преживяване. Рибново ще остане в сърцето ми. След това бях при кукерите в Благоевград. Историите от България ще разкажа в следващия “Атлас на красотата”.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама