(Не)обикновените илюстрации на Цвета Петрова


(Не)обикновените илюстрации на Цвета Петрова
Снимка: Личен архив

Цвета Петрова е илюстратор на детски книжки, артист на свободна практика и Motion Graphics аниматор, който намира вдъхновение във всякакви ежедневни ситуации и света, който ни заобикаля. Нашите приятели от Успелите.бг ни запознават с Цвета и Clementine Petrova - Art & Illustrations - момичето, което облече карантинните дни в цвят и намери романтика в изолацията.

Как протича денят на един илюстратор на детски книжки, артист на свободна практика и Motion Graphics аниматор?

През карантинния период работният ми ден се изразяваше в това да се изтъркалям от леглото до хоум офис бюрото ми и обратно. Но с промяната в ситуацията се завръщам в нормален ритъм - събуждане, кафе, борба със софийския градски транспорт до офиса и обратно. Сегашната ми работа като аниматор и свежата обстановка в офиса ме карат да работя с желание всеки ден. А след това пък си смествам време за рисуване и лични проекти.

Изглежда, че работиш в много посоки и си заета с различни проекти, книжки и герои. Кои са любимите ти?

Всеки един проект ми е любим, понеже влагам много от себе си в работата като илюстратор. Ние имаме спомени за детските си книжки именно от илюстрациите. До голяма степен илюстрацията е и това, което грабва вниманието към книжката и подбужда желанието на детето да чете и да опознае нови светове. Нещо лично, което ми е много на сърце, е собствената ми книжка, на която съм автор и илюстратор, и ще е реалност съвсем скоро!

Как стигна до вдъхновението и идеята за илюстрациите, отразяващи живота ни по време на карантина?

Често черпя вдъхновение от ежедневни моменти. Идеята за карантинските илюстрации дойде натурално. Исках да работя над тях с поглед към позитивното, тъй като имаме достатъчно негативизъм, който се случва навън. Спазвахме стриктно всички мерки и се оказа, че остава много повече време за рисуване и други хобита, когато човек си стои само вкъщи. Единствено на домашните любимци им писна от непрекъснатото човешко присъствие.

Вярвам, че много хора са се открили в рисунките ти. Какви бяха реакциите им?

Имаше доста хора, оптимисти като мен, които се припознаха в илюстрациите или поне им допаднаха. Но имаше и ядосани индивиди, недоволни от факта, че представям живота си вкъщи по толкова идиличен начин. Радвам се все пак, че изкуството пробужда реакция. Доста хора ми споделиха, че точно тези рисунки са им помогнали по някакъв начин, било то и само с лека усмивчица през деня. Тези неща много ме докоснаха!

Това беше "бонус" време и със сигурност - вдъхновение за много творци и нетворци също. Теб къде те спря?

Наложи ни се да отменим планирани пътешествия, но това е най-малкият проблем, който човек може да има в тази ситуация. Аз определено прекарах много време в рисуване с цел да подобря уменията си. Започнах да рисувам дигитално, което е голяма промяна от акварела, но пък имах време да се упражнявам и наистина ми харесва.

Какво искаш да е вярно за обществото ни в близко бъдеще и как би изрисувала света след карантината?

Бих запазила героите, но бих ги поставила в нови ситуации - заедно и навън. Много ми се иска просто да сме по-добри хора. Осъзнавам колко елементарно и наивно звучи, но е много лесно всъщност! Ако всеки се старае да бъде най-добрата версия на себе си, особено когато попадне в предизвикателна ситуация, ще създадем едно по-добро място за живеене.

Аз лично се обграждам с позитивни и ентусиазирани хора, които ми носят мотивация и надежда. Те ме подтикват да реализирам идеите си. Пожелавам го на всеки!

Автор: Нина Ружина, uspelite.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама