Параскева Джукелова за "Блаженият": Често талантливите хора биват смачкани от грубостта на посредствените


Параскева Джукелова за "Блаженият": Често талантливите хора биват смачкани от грубостта на посредствените
Снимка: А Плюс Филмс

Новият български филм "Блаженият", чиято премиера е насрочена за 3 юни, ще ви върне назад във времето, за да ви разкаже за едно гениално момче, което обаче е погубено от "неспособността си да се пригоди към стандартите и изискванията на обикновения живот". Лентата на режисьора Станимир Трифонов е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история. Една от ролите е поверена на Параскева Джукелова. В "Блаженият" тя се превъплъщава в болната майка на Боби, заради която той започва да търси лек за туберколозата. Вижте какво сподели голямата българска актриса в интервю за iWoman.

Скоро ще излезе филмът "Блаженият", основан по книгата на Емил Андреев "Боби Блажения и Другия американец", която е по действителен случай. Кое е онова нещо от сценария, което ви привлече най-много?

Привлече ме историята за един специален човек с особената дарба да вижда в бъдещето, момче, посветило се на идеята да открие лек за една нелечима за времето си болест. Филмът разказва как едно епохално откритие може да се изгуби. Как един младеж със свръх дарба да бъде съсипан и унищожен от времето и обстоятелствата.

Как бихте описали вашата героиня?

Във филма изпълнявам ролята на майката на Боби Блажения, жената, заради която той се посвещава на откриването на лек за туберкулозата и която се стреми да спаси. Един от мотивите за откривателства в човешката история е желанието да помогнем на близките си, да ги спасим от болка, страдание и смърт. В този смисъл, ролята ми, макар и малка, е ключова за сюжета.

 

Кое беше най-голямото предизвикателство по време на снимките?

Според мен голямо предизвикателство беше да пресъздадем атмосферата на България преди 9 септември 1944 година. В Русе имаше прекрасна възможност за това. Работата по филма ми достави удоволствие, винаги чудесно работим с режисьора Станимир Трифонов. А и партньорството със Стефан Денолюбов, Свежен Младенов и моите "синове" - с много талантливия млад актьор Александър Тонев и чудния Сашко (Александър Станкулов), беше прекрасно!

В "Блаженият" една от главните роли се изпълнява от Лорина Камбурова, която за съжаление вече не е между нас. Каква беше тя във вашите очи и с какво ще я запомните?

С Лорина, за съжаление, нямахме снимки заедно. Познавам я като колега и съм наблюдавала нейното развитие. Беше фино, красиво и талантливо момиче, устремено към успеха и отдадено на актьорството и музиката. Във филма прави изключително ярка роля! Внезапната ѝ загуба беше шок за всички.

В нейна памет ще има специална прожекция в Русе, където е заснет филмът. Какъв ще бъде 27 май, когато се навършва 1 година от смъртта ѝ, за вас и целия екип?

Разбира се, има тъга по един рано изгубен млад живот и талант. Прожекцията на 27-ми май, както и всяка друга прожекция на филма, ще бъде възможност поне за малко Лорина отново да е с нас, да се докоснем до нейния талант и душа.

 

С какво "Блаженият" ще спечели зрителите?

Надявам се филмът да спечели зрителите с интересния разказ и актьорските изпълнения в него. С историята си за една красива душа, погубена от неспособността си да се пригоди към стандартите и изискванията на обикновения живот. На даровитите хора обикновено им е трудно да се вместят в рамки. Много често гениите, големите таланти остават неразбрани и отхвърлени от своите съвременници. Фините, качествени хора биват смачкани от грубостта и пробивността на посредствените. Според мен за това разказва "Блаженият".

През последните години се снимат все повече родни филми и сериали. Каква оценка бихте дали на съвременното българско кино?

Обобщена оценка на българското кино в момента не бих се наела да правя. Има прекрасни български филми и качествени сериали. Хубаво е, че има филми за всякакви зрителски вкусове. Филмите са отражение на обществото ни, те трябва да бъдат подкрепяни от държавата, ако искаме да се развиваме в културно отношение. Инвестицията в култура е инвестиция в гражданите на тази държава.

 

Интервю на Весела Софева

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама