Пелин Омуроглу: С любов към маслините и зехтина


Пелин Омуроглу: С любов към маслините и зехтина
Снимка: Личен архив

Продължаваме да ви запознаваме с жени, влюбени в маслините и зехтина. След Серай Сен Кумбасар и Пелин Думанли е време да ви представим Пелин Омуроглу. Тя има собствена маслинова ферма и произвежда висококачествен екстра върджин зехтин, който е носител на престижни световни награди. Пелин стартира бизнеса си, без да има опит в тази сфера, но е доказателство, че когато човек наистина вярва в мечтите си и обича това, с което се занимава, всичко е възможно. Тя е превърнала маслините и зехтина в свой живот, а Ayerya Windy Valley Farm е място, където можете да усетите, че тези вечнозелени дървета наистина са на голяма почит.

Живяла си в чужбина, защо реши да се върнеш в Турция и да градиш кариерата си тук?

Живяла съм в САЩ и Обединеното кралство общо около 5 години. Учих и завърших UCDavis, Калифорния през 1997 г. Причината, поради която реших да се върна в Турция, беше да направя органична маслинова гора със семейството си. Година по-късно, през 1998, започнахме да засаждаме първите си маслини във фермата Ayerya Rüzgarlı Vadi Çiftliği (Ayerya Windy Valley Farm) в Урла, Ягджилар-Измир. Да стартирам бизнес и да създам ферма от нулата беше много вълнуващо. Близките ми ме подкрепяха и беше страхотна възможност за мен да управлявам ферма, въпреки че бях много млада и никой от семейството ми преди не се е занимавал с подобен бизнес.

На 24-годишна възраст бях доста смела и имах душа на предприемач. Обикновено, когато започвате бизнес, винаги имате бизнес план, но вместо това ние вложихме душата и страстта си в нашите маслини. Междувременно маслиновите дръвчета растяха и продукцията беше достатъчно голяма, за да стартираме марката си през 2009 г. Исках античният йонийски град Клазомена, който е известен със сорта маслини Erkence на полуострова Урла, да стане много известен в света. След това се роди и другият ми проект - OLIVURLA Organic Olive & Olive oil.

Кога се роди любовта ти към зехтина и защо реши да започнеш сама да го добиваш?

Когато засадите дърво и ако това е маслина, всеки път, когато видите нови клонки, нови пъпки и един ден то е по-високо от вас, няма как да не изпитвате силна връзка помежду си. Ако харесвате природата и обичате да сте част от нея, започвате да чувате звуците на сивите маслинови листа и много да ги обичате. Засадихме близо 10 000 маслинови дървета и всички са като мои бебета.

Любовта и страстта ми към зехтина се родиха през 2009 г., когато за първи път пресовах нашите маслини. Тогава реших да науча повече за дегустацията на зехтин и производството на възможно най-добрия продукт, за да популяризирам моята марка OLIVURLA. Като член на Slow food Urla, започнахме да водим курсове, за да запознаваме повече хора в Урла с екстра върджин зехтина. Превърнах се в пионер, за да разкрия историческото богатство на Урла по отношение на маслините, идващо от Клазомена, древното име на Урла. Всъщност 5-6 години преди новата ера там се е намирала най-голямата индустриална мелница за зехтин в света. С моето семейство създадохме собствена мелница за зехтин с отрицателен въглерод през 2013 г. и оттогава получихме много международни награди. Горди сме, че имаме златни медали, които донесоха международна слава и на Урла. Междувременно започнах да се занимавам с маслинен туризъм и съм един от основателите Международния фестивал на артишока в Урла, тъй като бях един от най-големите производители на артишок. Обичам този зеленчук и нашата ранна реколта - студено пресован зехтин OLIVURLA Domat, има богат аромат на артишок, което ни прави много щастливи. Също така съм професионален дегустатор на зехтин в стоковата борса в Измир от около 5 години.

Както спомена, вашите зехтини са носители на престижни световни награди, какви са тайните на производството на качествен зехтин и как да го различим от останалите?

Много съм щастлива, че получихме тези награди, тъй като наистина си заслужаваше непрекъснатата работа. Е, първо трябва да имате страст, за да произвеждате най-добрия зехтин. Въпреки че климатичните кризи оказват влияние върху качеството всяка година, има много неща, за които можете да сте наясно - като например резитба, поливане, торене и пръскане. Това са основните стъпки и когато става въпрос за цъфтеж, вашето реално време за наблюдение на новите плодове идва. Важно е да се отглеждат устойчиви маслини. Може да настъпят моменти, в които ще има много по-малко вода, така че сме благодарни за качествения зехтин, който произвеждаме всяка година.

Защо зехтинът играе толкова важна роля в турската кухня?

В Турция има кухня, наречена "zeytinyağlılar", което означава приготвена само в зехтин. В никоя друга част на света няма такава. Това прави зехтина много важен и ценен. Особено в егейската култура ние готвим почти всичко със зехтин. Пресният зехтин винаги върви с добър местен хляб, сирене и маслини за класическа турска закуска.

Като жена, какво е модерното лице на Турция и турската кухня?

Модерното лице на Турция е свързано с жената, която знае какво иска и се бори за мечтите си. Много жени на един етап от живота си стават майки, което върви с голяма отговорност. Въпреки че ежедневието на една жена не е лесно, тя е "композиторът" на живота. Следователно е и майка, и отговаря за културата, кулинарното наследство и носи отговорност за следващото поколение.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама