Пелин Думанли: Можете да използвате зехтин във всяко ястие, което правите


Пелин Думанли: Можете да използвате зехтин във всяко ястие, което правите
Снимка: Личен архив

След като ви запознахме със Серай Сен Кумбасар, собственик на ресторанта Urla Vino Locale, днес ще ви представим още една жена, влюбена в маслините, зехтина и турската кухня. Нейното име е Пелин Думанли и тя е професионален готвач с невероятна страст към работата си. И това си личи не само от вкусните ястия, които приготвя, но и от начина, по който разказва за кулинарното богатство на родината си. Пелин е толкова отдадена на професията си, че открива в Бодрум училището Foodrum Culinary Park, в което разкрива своите тайни и преподава на други кулинарни ентусиасти. Тя издава и тематично списание, защото иска да достигне до повече хора и да ги вдъхнови да готвят. Тази година Думанли сбъдва и друга своя мечта - купува си маслинова горичка и се надява, че през 2023 ще започне да произвежда собствен зехтин. Защото смята, че "ако веднъж опитате висококачествен турски зехтин, животът ви никога няма да бъде същият".

Кога се роди любовта ти към кулинарията и какво най-много харесваш в тази професия?

Винаги съм се интересувала от храната, не само от готвенето, но и от историята на храната. Искам да кажа, че винаги съм се чудела защо например ядем домати? От кога сме започнали да правим доматено пюре? За хранителните ни навици или за причината традиционно да ядем по 3 пъти на ден, какво означават закуската или вечерята и т.н.

Когато бях на 15, се запитах каква искам да бъда в бъдеще? Започнах да записвам моите хобита и интереси, след което реших, че каквато и работа да избера, искам да е свързана с нещата, които обичам. Моите хобита бяха хранене, готвене, търсене, четене за храна. Така във времето пътят ми естествено се очерта… Веднага след завършване на училище кандидатствах Гастрономия и Кулинарни изкуства. Приеха ме и така започна моето кулинарно пътуване.

Живяла си в чужбина, защо реши да се върнеш в Турция и да градиш кариерата си тук?

Живях и работих в САЩ, когато бях на 18. Беше кратко, но изключително интересно и обогатяващо преживяване. Помогна ми да разбера живота в чужбина. Научих много за толкова кратък период и си казах, че това е достатъчно, че е време да се върна. Имах страстта вътре в себе си да постигна нови цели в собствената си страна. Проучване на нови ястия, откриване на богатствата на Анадола, получаване на повече знания за нашата кулинарна култура.

Защо зехтинът играе толкова важна роля в турската кухня и какви са най-големите му предимства за вас, когато готвите с него?

Маслината сама по себе си е наистина ценен плод. Освен това маслините са многогодишни вечнозелени дървета, които могат да живеят до 2000 години, дори повече. Маслините и зехтинът са сред основните елементи на турската кухня. Независимо дали като звезда на масата за закуска или под формата на зехтин, маслините винаги са ценени. Турция се превърна в един от 5-те най-добри производители на маслини и зехтин в света. Относно  правенето на зехтин – събирането на маслини е трудна работа, но и нещо, което ви носи много радост, духовна яснота и щастие. Изпитвате любов към маслиновите дървета, чувствате се спокойни и забравяте за всичко останало, когато присъствате на бране на маслини. След прибирането на реколтата започва друго пътуване във фабриката и когато видите, че зеленият еликсир идва от машината, всяко усилие си струва. След като веднъж сте опитали висококачествен турски зехтин, животът ви никога няма да бъде същият. Можете да използвате зехтин във всяко ястие, което правите. Висококачественият студено пресован зехтин е най-добър за салати и студени ястия. Маслиновото масло от зряла реколта, най-често преработено, е по-подходящо за готвене и пържене.

Коя е най-необичайната комбинация между храна и зехтин?

Мисля, че комбинацията сладолед и зехтин е най-нестандартна. Съчетанието всъщност е много интересно и определено ефектно. Когато излеете зехтина върху качествен млечен сладолед, той замръзва и всички аромати в маслото се разпространяват в устата ви при първата хапка.

Като жена, какво е модерното лице на Турция и турската кухня?

Турция винаги е била модерна страна. Особено в Истанбул и егейската страна на Анадола можете да уловите тази модерност във всяка сфера от живота. Но също така можете да усетите традиционните корени, идващи от османските земи. Турция е страна, която съчетава традиционно и модерно. Жените са играли важна роля през цялата история. Те са имали активна роля на полето, у дома и имат голям успех в професионалния живот. Жените са сред отговорните за днешния успех на Турция. Този успех се простира от вкусни домашно приготвени ястия до кафенета и ресторанти. Можете да усетите модерното лице на Турция във всяка храна, която опитате.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама