Полина Рийд: Йога не е просто тренировка, йога е работа със самите нас


Полина Рийд: Йога не е просто тренировка, йога е работа със самите нас
Снимка: iWoman.bg

През последните години все повече хора започнаха да практикуват йога. И напълно разбираемо - тази древна система от физически, умствени и духовни практики трансформира тялото и ума. Помага ни да сме по-гъвкави, да се справим с някои физически проблеми и да намерим вътрешен баланс. Сред хората, за които йога е начин на живот, е Полина Рийд. Тя практикува от няколко години и е основател на йога студиото Yoga Glow. Определено е от хората, които обичат разнообразието - работила е на круизни кораби, като стюардеса на Емира на Катар, а също в компания, занимаваща се със състезателни коне в тази страна от Близкия изток.

По повод Международния ден на йога, който е днес, 21 юни, решихме да си поговорим с Поли, за да ни разкаже как се е променила, след като е започнала да практикува йога, какви са ползите за жените и как може да правим йога вкъщи. И ако се чудите кое е това лилаво (цвят орхидея, за да сме конкретни) бижу на снимките, това е новият 14-инчов лаптоп Lenovo Yoga Slim 7*.

Опиши се с три думи.

Взискателна, пряма и уникална.

Ти си работила много неща, сред които стюардеса и мениджър в чуждестранна компания. Кога и как йога стана част от живота ти?

Кръстосвах морета и океани близо 9 години. Работила съм като стюардеса на круизни кораби и частни яхти. Вълнуващо и красиво преживяване е да се събудиш някъде сред необятната морска шир. След това продължих пътешествията и по въздух, като стюардеса на частните самолети за Емира на Катар. Последната ми работа беше свързана със състезателни коне в тази страна от Близкия изток. Вече не пътувах толкова много и така, съвсем случайно, чрез едно кратко телевизионно предаване по български канал се влюбих в йога. Последва 200-часово обучение за йога инструктор в Катар. Продължих обучението си и в България. И досега не спирам да се развивам в тази насока, защото за мен йога не е просто тренировка, йога е работа със самите нас.

Как се промени физически и психически, след като започна да практикуваш йога?

Започнах да практикувам йога на 33 години. Йога ми дава ежедневно раздвижване, което усещам благотворно за тялото ми. Освен дихателните техники, които помагат за отпускане на съзнанието, самите разтягания и движения в йога стягат мускулатурата и извайват тялото.

Имаш ли любими асани и кои са ти най-предизвикателни?

Някои от асаните са Куче гледащо надолу (Адхо Мукха Шванасан), Стол (Уткатасан), Лодка (Навасан). По време на практика винаги наблягам на силови пози. Тези, при които трябва да броиш до 5 и да се усмихнеш, че не си се отказал преди това ."Здрав дух в здраво тяло" е важно мото, което следвам.

Промених концепцията си на предизвикателство със смирение. Като видя или усетя позите, за които тялото ми не е създадено, просто не ги правя. Не трябва да стигаме до напрежение, особено ако граничи с болка, когато практикуваме.

Кои са най-популярните ползи от редовното практикуване на йога при жените?

Ползите са много. Най-популярните и най-търсените ползи са първо на физическо ниво. Стегнат корем и бедра, изправена стойка и отворени рамене. Неминуемо се вижда и усеща спокойствието и ведрината на духа след практика.

Все повече българи започват да се занимават с йога. Откриват се все нови студиа. Йога индустрията разцъфтява. Какво мислиш за комерсиализацията на йога?

Според мен няма нищо лошо, дори напротив, да практикуваме в бутикови студиа с хубави постелки и чисто пространство. На Запад можем да намерим различни стилове йога. Но смятам, че и капацитетът на залата е добре да отговаря на броя клиенти, които могат да посещават часа.

Пандемията от коронавирус се отрази на всички ни. Как йога може да ни помогне да се справим със стреса и чувствата на несигурност и тревожност?

По време на пандемията започнах да преподавам безплатно йога всеки ден. Групата стартира от около 40 души. Във времена на несигурност е важно да има нещо постоянно, за което да се хванеш. По време на онлайн часовете има и интеракция между хората. Разбираш, че не си сам в това положение и всички се чувстваме като едно голямо сплотено семейство. Освен спокойствие, йога помага и за добро раздвижване и стягане на мускулатурата на тялото.

Кои са предимствата и предизвикателствата на онлайн практиките?

Предимствата за мен са сплотеността на колектива, който се създава. Нестихващата енергия, която циркулира в интернет пространството между всички практикуващи. Това, че може в удобно време и почти навсякъде да се срещаме и да практикуваме. Вкъщи хората могат повече да се отпуснат и да работят върху себе си.

Предизвикателството, което най-често се среща според мен, е техническа неизправност и понякога лоша интернет връзка.

НАУЧЕТЕ ОЩЕ ПОЛЗИ ОТ ПРАКТИКУВАНЕТО НА ЙОГА ВКЪЩИ ТУК

Какво най-много харесваш в себе си?

Харесвам моята борбеност, силата да отстоявам принципите си. Харесвам, че не оставих работата да ме промени. Останах си малкото момиче с много сбъднати мечти и голямо сърце.

А какво би променила?

Опитвам се да съм малко по-търпелива. Йога ме научи на спокойствие. За да се науча и на търпение, ме чака още работа.

Една жена трябва...

Една жена трябва да се грижи повече за себе си. Не визирам само външността. Да намира време за това, което обича да прави, без да вписва целия свят в графика си. Да се обича повече и да отстоява това, за което вярва.

Какъв е твоят свят?

Моят свят е въздух, движение, любов и нестихваща вяра в доброто!

Ако и вие искате да практикувате йога вкъщи, последвайте Полина Рийд във Facebook или посетете сайта на Yoga Glow ТУК! Може да се свържете с нея и на телефон: 088 980 9434

 

* Това малко лилаво бужу, което виждате на снимките, е 14-инчовият Lenovo Yoga Slim 7. Стилен лаптоп, който е с най-новия Intel от 10-то поколение. С него ще работите с лекота и не трябва да се притеснявате за батерията - животът ѝ е до 14 часа. Дисплеят с тънки рамки предлага зашеметяваща яснота, цвят и детайл, с до 4K резолюция. С 3-измерен звук на Dolby Atmos. Изработен от първокачествен алуминий, Yoga Slim 7 се предлага в богата гама от цветове, включително шистово сиво, орхидея (на снимките) и естественият неутрален цвят, тъмен мъх.

Оптимизиран с технологиите за машинно обучение, този модел предлага интуитивно представяне в забележително тънък и лек лаптоп. Благодарение на Iris Plus можете да се насладите на по-плавно и ярко изживяване при гледането на видеоклипове. Сензорите за внимание пък регистрират отсъствието ви и незабавно разпознават лицето ви в момента, в който се върнете, за безпроблемно влизане.

ПОВЕЧЕ ЗА НОВИЯ LENOVO YOGA SLIM МОЖЕ ДА НАУЧИТЕ ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама