Салма Хайек: От обикновена мексиканка до истинска кино легенда


Салма Хайек: От обикновена мексиканка до истинска кино легенда
Снимка: Getty Images/Guliver

Способността да се изправите пред всяка ситуация е начинът да повишите увереността в себе си. Или поне това е бил ключът към успеха на Салма Хайек - неизвестна латиноамериканска актриса, изправена пред дискриминация, която никога не е спирала да вярва в себе си.

Началото на кариерата на Салма Хайек тръгва от родното ѝ Мексико. Звездата на актрисата изгрява, след като участва в теленовелите „Teresa” и в „El callejón de los milagros”. Вторият сериал ѝ носи номинация за наградата „Ариел”, нещо като мексиканска BAFTA. Но тя винаги е искала повече. Затова решила да направи крачка напред, дори ако това означавало да рискува всичко. И така заминала за САЩ.

Хайек се преместила в Лос Анджелис, за да учи актьорско майсторство, макар и да не говорила английски. Записала се и на езиков курс. След няколко малки изяви тя получила първата си главна роля. Заедно с Антонио Бандерас, Салма участвала във филма „Desperado” - първата от поредица възможности, в които си сътрудничала с известни знаменитости като Джордж Клуни, Уил Смит и Пенелопе Крус.

Но по онова време не било лесно за латиноамериканските актриси да намерят своето място в големи продукции. В интервю с Дрю Баримор тя споделила, че по време на кариерата си е получавала редица негативни коментари, свързани с мексиканския ѝ произход. Този, който я е ранил най-дълбоко и помни до ден днешен е, „Без значение колко красива някой си мисли, че си, колкото и добра актриса да си, когато си отвориш устата, публиката ще те помни само в ролята на секси камериерка.”

Но тези коментари не я спрели, макар да са я разтърсили. Пред Дрю тя каза: „Ние сме част от поколението актриси, които станаха предприемачи и продуценти, ние сме неудържими момичета.”

През 1999 г. Салма основала Ventanarosa, продуцентска компания, която е работила по филми и телевизионни сериали съвместно с други големи компании. През 2002 Салма продуцира и участва във филма „Фрида”, за който получава два Оскара и номинация за най-добра актриса.

Освен всичко останало, Салма е защитник на кърменето и популяризира ползите от него по цял свят. По време на пътуване до Сиера Леоне, тя дори накърмила африканско бебе: „Отбивах Валентина, но все още имах много мляко, което изцеждах, затова накърмих бебето. Трябваше да видиш очите му, веднага спря да плаче.”

„Да имаш нейната подкрепа и това, в което вярва - да бъде майка, да не се страхува да обича, да прави грешки или да бъде уязвима. Тези неща са невероятно смели качества, които лидерът трябва да притежава - добрият лидер." Това бяха думите на режисьора Клои Джао, когато избра Салма за новата супергероиня в света на Marvel - Аяк във „Вечните”, където играе лидерката, които ще спаси човечеството.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама