Сюзан Белперон: Дизайнерката, чиито смели бижута останаха в историята


Сюзан Белперон: Дизайнерката, чиито смели бижута останаха в историята
Снимка: Instagram

Работата на Сюзан Белперон, смела, скулптурна, новаторска, е почитана до ден днешен и нейната легенда е по-жива от всякога. Тя била една от малкото жени, които са изработвали бижута в началото на 20-ти век в Париж и може би единствената, която била толкова сигурна в уникалността на таланта си. Сюзан се осмелила да смесва скъпоценни камъни с дърво и планински кристали и предизвиквала работилниците на Stubborn Paris да извайват извивки в темпераментен, опушен кварц.

Сюзан Белперон е родена като Мадлен Сюзан Вуилерме на 26 септември 1900 в Сен-Клод, Франция. Майка ѝ насърчавала нейните таланти и я записала в Общинското училище в Безансон за изящни изкуства, доста далеч от семейния дом. В конкурс през 1917 тя получила първа награда за своя емайлиран часовник с висулка.

След като спечелила наградата, Мадлен Сюзан Вуилерме започнала своята блестяща кариера през 1919, когато се преместила в Париж, за да работи заедно с Жана Боавен едва на 19 години. Мадам Боавен наела Сюзан като дизайнер, запълвайки празнотата, оставена от смъртта на Рене Боавен. През 1923 тя се издигнала до позицията на ко-директор в „Maison Boivin”.

13 години по-късно, Сюзан се разочаровала, че нейните проекти в бижутерската къща не са ѝ приписани. През февруари 1932 тя подала оставка, оставяйки след себе си незаличим отпечатък. „Стилът Белперон“ вече бил вкоренен в ДНК-то на къщата. Използвайки цветни камъни, които тя избирала заради красотата им, а не поради тяхната стойност, тя създала бижута, които били в противоречие с ъгловатите, платинени и диамантени бижута, които доминирали в дизайна на бижута по онова време.

Нейните бижута, макар и някак претрупани на моменти, винаги успявали да останат елегантни, защото нейната креативност никога не надхвърляла границата на добрия вкус. Явно това бил ключът към мистерията Белперон.

Сюзан пазила в тефтер точните мерки на пръстите, китките и вратовете на клиентките си. Тя често приспособявала артикул към тена на кожата, структурата на лицето или формата на ръцете. Вземайки предвид желанията, тя работила индивидуално с хората, за да гарантира, че всяко творение ще подхожда перфектно на клиента.

Освен със своята увереност, Белперон била известна и с акта си на героизъм по време на Втората световна война. Нейният работодател Бернар Херц бил евреин и за да го защити, тя глътнала страниците от адресната му книга. Продължила да ръководи бизнеса му през цялата война, въпреки тормоза от Гестапо.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама