Карън Мюлдер: От модна икона през 90-те до аутсайдер с депресия


Карън Мюлдер: От модна икона през 90-те до аутсайдер с депресия
Снимка: Getty Images

90-те години несъмнено бяха ерата на супермоделите. Линда, Кристи, Наоми, Клаудия, Синди... Целият свят ги познаваше по име, участваха във видеоклипове на Джордж Майкъл и редица други музиканти, и всяко тяхно интервю се озоваваше на първите страници на вестниците. Неустоими, ексцентрични, арогантни – те привличаха вниманието не само на модните подиуми, но и извън тях. Карън Мюлдер никога не е била такава. Но и тя е летяла високо.

Естествената блондинка винаги се е смятала за един от най-спокойните и трезво мислещи модели. Там, където другите вървяли нахакано с гърди напред, тя се усмихвала срамежливо и стояла тихо встрани. Но не успяла да остане незабелязана - колко момичета сте виждали с лица и тела, достойни за картините на Ботичели? Нейната скромност сякаш още повече я отличавала от останалите.

Карън е родена във Влардинген, Южна Холандия. Баща ѝ Бен работил като данъчен инспектор, а майка ѝ Марейке била секретарка. Със сигурност родителите ѝ не подозирали, че отглеждат бъдещи звезди: и двете им дъщери, Карън и Саския, изградили кариера в шоубизнеса. Карън решила да стане модел, а по-малката ѝ сестра избрала актьорската професия.

Свикнала с възхищението на феновете, Карън се омъжила рано. Първият ѝ съпруг е фотографът Рене Босне, с когото е женена от 1988 до 1993 г. След развода тя се запознала с бизнесмена Жан-Ив Льо Фюр, който се превърнал и в личен мениджър на модела. Той бил ангажиран с нейните договори, помогнал на Карън да издаде аудио диск, в който тя дава уроци по грижа за лицето и тялото.

Луксозните марки копнеели да превърнат красивата блондинка в рекламно лице. Това позволило на Карън да печели хиляди долари всеки ден. В средата на 90-те години нейното състояние се оценявало на 19 милиона долара. По това време тя вече била един от "ангелите" на Victoria's Secret, дефилирала за Chanel и Valentino. Снимки на красавицата украсили кориците на Vogue, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Glamour и други издания.

По предложение на Жан-Ив Льо Фюр започнало сътрудничество с Hasbro, които пуснали кукла в образа на Карън. Льо Фюр и Мюлдер били заедно дълги години, но така и не се оженили. През 2000 връзката им приключила. Красавицата сложила край на кариерата си в своя пик - през 2001 година. Красавицата рухнала психически. През 2007 направила опит да се завърне, но всичко завършило с едно единствено модно шоу - това на Джон Галиано за Dior.

По това време красавицата все още била в депресия, наскоро излязла от клиника за душевно болни след опит за самоубийство, който завършил с кратка кома. Вината е дълбоката травма, преживяна в резултат на няколко изнасилвания, като първите са още в детството. Това постави Карън Мюлдер като основоположник на движението #MeToo, макар тогава да не е било отразено в широката общественост.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама