Юлия Симеонова: Какво е да си здравен медиатор


Юлия Симеонова: Какво е да си здравен медиатор
Снимка: Личен архив

Историята на здравното медиаторство в България започва през далечната 2001 година. Тази професия е по-скоро мисия. Защото целта ѝ е преодоляването на затруднения достъп на малцинствените групи до системата на здравните услуги. Често тези затруднения са свързани с нарушена или недобра комуникация и съществуващите културни бариери в общуването между здравните, както и социалните служби, и хората, или с липса на информация по отношение на семейно планиране, предпазване от заболявания, оптимизиране на провеждането на профилактични програми.

Точно това прави и Юлия Симеонова през последните 4 години. Помага, разяснява, а в условия на пандемия раздава дезинфектанти и се старае да опази живота на местните, изяснявайки им опасността от заразата с Ковид-19.

Юлия беше избрана в класацията на Дарик "40 до 40", която включва "40 млади българи до 40 години, чиито дела и идеи надграждат средата на живот у нас", в категория "Социални дейности". Вижте какво сподели тя пред екипа на Uspelite.bg.

Юлия, ти си на 24 години, повечето твои връстници имат други интереси. Теб какво те подтикна да си на "първа линия" в ситуация на пандемия?

Имам огромно желание да помагам на хора в нужда и точно този момент беше изключително труден за общността! Правя всичко възможно, за да ги предпазя от Ковид-19, уча ги как да носят маски, как да поддържат хигиена, почти всеки ден съм на терен, за да мога да им обяснявам постоянно.

Да си здравен медиатор не е просто професия, а призвание. С какво е свързана всекидневната ти работа, какви са задълженията и отговорностите ти?

Здравният медиатор е посредник между здравните и социалните институции и общностите в неравностойно положение - най-уязвимите, най-бедните, най-отхвърлените! Здравният медиатор съдейства на личните лекари за провеждането на редовните имунизации, помага, придружава, образова здравно именно такива общности. Организира и провежда здравни беседи в общността съвместно с РЗИ, участва в местни и национални здравни кампании.

Как реши да станеш здравен медиатор, не се ли притесняваш от обстановката, какво те мотивира?

Моят успех е моята мотивация, всяко едно ваксинирано дете е моята мотивация! Реших да стана здравен медиатор, защото е помагаща професия!

За какво мечтаеш, към каква промяна се стремиш?

Мечтата ми е един ден да няма бедни! Всички (ромски) деца да се образоват, да работят и да живеят достоен и нормален живот. Стремя се децата да се цивилизоват, уча ги, че образованието е важно и давам личен пример със себе си! В ромската общност се омъжват на много ранна възраст, затова се опитвам, доколкото мога, да ги разубеждавам и да обяснявам, че трябва да учат. Това се постига чрез много разговори с децата и родителите им. И донякъде се случват нещата. Надявам се в близко бъдеще този начин на мислене да го няма, а всички роми да имат образование.

Самата ти си израснала в град Николаево, в момента учиш за бакалавър. И определено си добър пример за децата от ромската общност. Това ли е целта ти, гордееш ли се с постигнатото?

Аз израснах в град Николаево без баща, но със строга майка, която ме изучи и научи да съм цивилизована, за да мога да се оправям в живота и да живея нормално. Самата аз осъзнах, че образованието е ключът към доброто бъдеще, защото без знания и образование човек не може да се реализира в живота!

Може ли да оставиш послание към читателите ни?

Желая на всички здраве, щастие и любов! Да обичат и ценят родителите и близките си, да даряват хората около тях с щастие, колкото и да им е трудно! И да са благодарни за това, което имат!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама