Валентина Славова за ароматерапията и домашната козметика


Валентина Славова за ароматерапията и домашната козметика

Ние от iWoman сме големи почитателки на домашно приготвената козметика, тъй като може да си я направим сами и съдържа натурални съставки. Днес ще ви запознаем с една талантлива жена, която се занимава професионално с ароматерапия и забърква страхотни козметични продукти, които не само ухаят прекрасно, но имат и прекрасен ефект върху кожата и косата ни. Тя се казва Валентина Славова, провежда работилници за ръчно приготвяне на козметика с естествени съставки и вярва в силата на етеричните масла. Ако и вие искате да се включите, може да я намерите под името Fairy Scents.

Опиши се с три думи

Усмивка, аромат, движение.

Кафе или чай и по-колко?

Чай, но рядко.

Не излизам от вкъщи без....

Поне 2 етерични масла, едно от които винаги е лавандула.

Каква искаше да станеш като малка?

Вземах уроци по пиано и исках да се занимавам с музика.

Как и кога започна да се занимаваш с ароматерапия?

Преди 4 години. Когато бях бременна с второто си дете, развих непоносимост към изкуствените аромати и започнах да се интересувам от всякакви натурални аромати. Първо интересът ми беше насочен към натуралната парфюмерия, но тъй като тя е тясно свързана с ароматерапията, започнах обучение по ароматерапия.

Ти провеждаш работилници за ръчно приготвяне на козметика с естествени съставки. Кое е най-важното нещо, на което учиш участниците?

Много са нещата, но винаги съветвам хората да се придържат към възможно най-простите рецепти и да използват съставки възможно най-близки по състав до природата.

Кои са най-големите грешки, които допускат хората при използването на етерични масла?

В практиката си съм се сблъскала с какви ли не случаи. Някои хора си решават, че етеричните масла са като синтетичните есенции и могат да използват солидно количество наведнъж. А с етеричните масла се работи в капки – 1-2 капки са достатъчни понякога.

Друга често допускана грешка е да се използват масла, които не са качествени. Няма как етерично масло от сандалово дърво, което се продава на цена от 8-10 лв., да е натурално, качествено и да притежава терапевтичните свойства на въпросното растение.

Сподели с нас една рецепта за домашна маска?

Повече обичам да правя маски на косата си, отколкото на лицето, затова ще споделя и моята любима такава. За дълга коса са необходими 3 супени лъжици касия на прах, топъл чай от розмарин, 1 чаена лъжица масло от карите, 2 капки етерично масло от иланг-иланг, 2 капки етерично масло от палмароза. Касията се залива с чая до получаване на гъста каша, добавя се маслото от карите, което от топлината на чая ще се разтопи, хубаво се разбърква докато се хомогенизира и накрая се добавят етеричните масла. Маската се нанася в корените и по дължината. Косата се увива с найлон и алуминиево фолио, за да остане максимално дълго затоплена. Така трябва да се престои минимум 2 часа. Отмива се с шампоан. Маската е предназначена за суха, изтощена коса.

Какъв е твоят любим аромат?

Харесвам всички аромати, а любимите се менят според емоционалното ми състояние, което е съвсем нормално. И все пак най-често посягам към ветивер и индрише.

Три неща, които обожаваш да правиш?

Да правя парфюми, да седя на брега на морето и да го наблюдавам, да играя с децата си.

На какво не можеш да устоиш?

На изкушението да увеличавам непрекъснато колекцията си от етерични масла и атари. В началото бяха само двадесетина, сега дори не се опитвам да ги преброя.

Какво най-много харесваш в себе си?

Целеустремеността си.

А какво би променила?

Смятам, че човек трябва непрекъснато да се стреми към промяна и да се развива към по-добро. В момента се опитвам да променя черта от характера си, която ми пречи все повече – невъзможността да отказвам :)

От какво се страхуваш?

С годините доста страхове преодолях, но ми останаха тези от височините и тъмнината.

Какво те прави щастлива?

Много неща. Но когато съм сред природата и я съзерцавам, щастието ме изпълва съвсем естествено без дори да се замислям.

Как мирише любовта?

За мен любовта няма конкретен аромат. Тя просто ухае силно и омайно.

Една жена трябва да...

... бъде преди всичко жена. В забързаното ежедневие много често се състезаваме с мъжете, но жената трябва да бъде нежна и любвеобилна.

Какъв е твоят свят, твоите правила?

Не обичам правилата. Моят свят е свят на усещанията най-общо казано.

 

Снимки: Цанислав Христов

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама