Вики Терзийска: Най-големият успех на "Маргаритка" е любовта на децата


Вики Терзийска: Най-големият успех на "Маргаритка" е любовта на децата
Снимка: Instagram

"София Mоно" стартира на 3 юни, четвъртък, на сцената в парка на Военна академия и ще се проведе за 11 път. По традиция там ще видим едни от най-хубавите театрални постановки, моноспектакли и малки форми. Тази година в програмата му ще има и три премиерни заглавия - новите моноспектакли на Камен Донев и Александра Сърчаджиева, а Аctualno.com е медиен партньор на събитието. За повече информация за представленията може да следите във Facebook събитието на "София Mоно" 2021. А сега вижте какво ни сподели певицата Виктория Терзийска, по-позната като Вики от "Мастило", която стои зад проекта "Маргаритка" заедно с Яна Липованска. Вече почти 5 години "Маргаритка" е част от живота на българските семейства с малки деца, като им помага и забавлява. Чрез музика, видео и приказни истории, събрани в книжки, малчуганите се радват на изцяло ново авторско съдържание за деца на български език. Тази година, като част от фестивала "София Моно", те ще представят и едноименното си представление на 5 юни от 18:00 часа.

След успеха на проекта ви "Маргаритка", включващ албуми, книжки и образователни видеа (част от тях са 3D), на фестивала "София Моно" 2021 ще покажете и детския си спектакъл. Разкажи ни повече за него.

Мисля, че през последните години се превърнахме в нещо като помощ за младите родители, защото освен качествено аудио, което записваме с професионалните гласове на най-известните музиканти в България, видеата ни пък надграждат това, което децата слушат с мама и тате. Те помагат на родителите да не се "превръщат" в латерни и да не повтарят постоянно: "Измий си зъбите", "Измий си ръцете"... Когато малките виждат, че техните любими герои Биби, Мими, Маргаритка и Бухалче правят тези неща, е по-лесно да последват примера им. Представлението ни засяга точно такива теми, като в кратки театрални сюжети между нашите големи маскоти ние развиваме конкретната история и изпяваме песничката, която е посветена на съответното знание, което децата трябва да придобият. Малчуганите наистина много се впечатляват от огромните маскоти, изобразяващи техните любими герои. В края на представлението има караоке с двама страхотни водещи, Олег и Доци, които се грижат както за хубавото настроение на малките, така и на родителите. Опитваме се забавлението да е за всички присъстващи независимо от възрастта им. Получава се един малък празник.

За каква възраст е подходящо представлението?

Ние работим за децата от 0 до 6 години. На мен не ми харесва факта, че дечицата около 3-годишна възраст са третирани като бебета, за които е важно само да бъдат задоволявани най-първичните им нужди. Ние смятаме, че децата от 0 до 3 години са напълно равностойни на своите връстници, които вече могат да говорят и да бъдат по-адекватни в конкретни ситуации. Макар че все още не могат добре да се изразяват, осъзнават случващото се и се радват, както го правят по-големите, тези от 3 до 6. Затова сме щастливи, че родители ни се доверяват и имаме много партньори, с които възпитаваме децата в ранна детска възраст. Нещо, за което държавата за съжаление не полага големи усилия. Освен това ние сме социален проект. За записите на песничките моите колеги музиканти работят напълно безвъзмездно. Също така от продажбата на нашите албуми и книжки заделяме 20% за изграждането на музикални детски площадки, като първата се намира в парк "Редута". За мен най-голямото щастие е, че хората оценяват труда ни, защото като родител знам колко трудно може да е. Нашият проект е посветен на всички деца и се надяваме, че доброто, което правим, е заразно.

Какво ново да очакват децата, а и родителите, от "Маргаритка"?

Току-що издадохме една нова книжка, която е посветена на съня, тъй като един от най-големите проблеми за родителите е заспиването на децата. Заради активното време, в което живеем, започнаха да се появяват термини като супер и свръх активност при децата, които отказват да си починат и да поспят. Започваме и нова поредица, която да помага за по-лесното научване на цветовете, цифрите, буквите, формите, посоките и частите на тялото. На 1-ви юни е премиерата на първото видео от поредицата "Полезни знания" - "Да научим цифрите". Много родители ни пишат също, че няма оригинална детска песничка за българските букви. Ние трябва да се гордеем с кирилицата си, но за момента няма хубава песничка, с която малчуганите по-лесно да запомнят азбуката.

Заради пандемията децата дълго време бяха лишени от културни събития на живо. Как според теб им се отрази това?

Моите деца не осъзнаха какво точно се случва, тъй като са много малки. По-скоро на голямата ми дъщеря, която миналата година беше на 4, ѝ беше странно, че трябва да седи пред компютъра и така да се вижда с приятелчетата си от детската градина. Много трудно ѝ се задържаше вниманието пред екрана, което честно казано на мен ми хареса, защото тя бързо осъзна, че това е временно. Децата са много адаптивни. Като цяло тази ситуация се отрази най-пагубно на по-големите ученици, които трябваше да се подготвят за матури. За мен това държане на децата вкъщи и онлайн обучението ще дадат огромен негативен ефект върху обществото ни, когато те пораснат. Идва едно съвсем различно поколение.

Кои са най-важните уроци, на които искаш да научиш дъщерите си?

За мен е важно те да ме приемат като техен приятел, който може винаги да им даде съвет, ако го поискат. И който винаги им мисли само най-доброто. От тук нататък аз се опитвам да ги науча да са добри хора. И ако са здрави и добри хора, смятам, че със знанията, които получават от живота и от средата, в която живеят, могат да постигнат всичко. За мен да си добър човек е основното качество, което трябва да притежаваш. Правейки добро, то неминуемо се връща при теб. Може да звучи като клише, но наистина е важно.

Какъв е твоят свят и този, който искаш да създадеш за децата?

Моят идеален свят е светът на свободата, в който авторитетът на родителя само регулира и се грижи някой физически да не пострада. Самите деца много лесно могат да решават всякакви видове ситуации, тъй като на тях им е вродено да бъдат добри. От тук нататък какви стават, за съжаление зависи от нас.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама