Виктория Денева - майстор дърворезбар и пазител на традициите


Виктория Денева - майстор дърворезбар и пазител на традициите
Снимка: личен архив

Виктория Денева се е посветила от повече от 20 години на изкуството на дърворезбата. И е един от майсторите, които вършат работата си с талант, автентичност и всеотдайност. Част от нейните изработки може да видите ТУК. А ето какво ни сподели тя пред нашите колеги от "Мисия България".

На много хора ще звучи екзотично, но вие сте преминали през степените "чирак", "калфа" и след това майстор в занаята на дърворезбата. За тези степени днешният човек обикновено знае повече от възрожденската литература, отколкото от съвременни примери. Разкажете повече - как се усвоява този занаят?

Когато ме поканиха да се присъединя към резбарския екип на Уста Дарин Божков, преди повече от 20 години, имах съвсем начални знания за дърворезбата. Бях правила до момента дребни пана и сувенирни скринчета, вкъщи на кухненската маса. Изведнъж попаднах в среда, в която задачите се отнасяха до сложни, пластични и триизмерни проекти. Ателието беше получило поръчка за изграждането на църковен иконостас, проскинитарий и владишки трон за новострояща се църква. Започнах със съвсем начални стъпки. В началото само заточвах длетата на майсторите и наблюдавах как работят. В следващите етапи вече ми даваха задачи по обкантването с перлички, по групата резба, отнемане на обеми по венчилките и лозниците, най-накрая зачистване ...Така започнах, а обучението продължи три години.

Кои бяха най-важните съвети на вашия учител?

За всичко е нужно светлина, обич, правилно и грамотно отношение. Наблюдавайки и изучавайки формите в природата около нас, ние имаме възможност да се докоснем до онова знание, което вече ни е дадено от Твореца. Формите се побират в Кръг и не бива да се мачкат спиралите.

Какъв е критерият за майсторство в дърворезбата? Кое е онова, което я прави дълбока и автентична, различна от имитиращите продукти за масова употреба

Да има идея и дух, да бъде издържана композиционно, да бъдат спазени нивата за перспектива и да е изработена чисто.

Какво изпитвате самата вие, докато работите върху дървото?

Радост, спокойствие и смисъл.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ТУК КАКВО ОЩЕ СПОДЕЛИ ЗА ИЗКУСТВОТО, СЪЗДАДЕНО ОТ ДЪРВО

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама