Запознайте се с племето, където жените трябва да си запушат носовете


Запознайте се с племето, където жените трябва да си запушат носовете
Снимка: iStock

Тапите за нос от абанос привличат вниманието сред грубите физиономии на жените апатани, живеещи в сърцето на Аруначал Прадеш, Индия. Символизирайки зрелостта и прехода към женственост, поставянето на тапи в носа е церемониален ритуал, изпълняван при настъпването на първия менструален цикъл на жената.

Практиката не се провежда от 1970 година

Сгушено в пределите на долината Зиро, дълбоко в селския простор на провинциален Аруначал Прадеш, живее племето апатани, наричано още тани. Техните вековни обичаи, по-специално ритуалното запушване на носовете и татуирането на лицата на жените, постепенно намаляват от 1970 г. насам, превръщайки се в ехо от една отминала епоха.

Вижте още: Едни от жените с най-красива кожа в света никога не се къпят

Тапите и татуировките са предназначени да предпазват жените

Легендата нашепва истории за времето, когато тези странни практики са били родени от необходимост, щит срещу мародерските сенки на племенните нападатели. С всяко нападение жените изчезвали в забрава, оставяйки след себе си натрапчива тишина.

Тогава вождът на апатаните постановил най-красивите сред тях да носят бремето на забележими украшения – големи кръгли тапи за нос, известни като yaping hurlo, разположени, за да възпират всеки недобронамерен поглед. Като допълнение към това възпиращо средство, татуировки украсявали лицата им, падайки вертикално от веждите до брадичката, скривайки привлекателността, която можела да привлече нежелано внимание.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама