Сапуните, които най-ефикасно убиват бактериите


Сапуните, които най-ефикасно убиват бактериите
Снимка: iStock/Guliver

В търсене на добра защита за цялото семейство срещу коронавируса, специалисти от цял свят изследват какво неутрализира вирусните инфекции. Най-добре с бактериите се борят детският и 72-процентовият сапун за пране, казва лекарката Людмила Лапа, цитирана от РИА Новости.

Бебешкият сапун е подходящ за хора с чувствителна кожа, отбелязва микробиологът Евгени Плисов.

"Сапунът е дезинфектант, особено в борбата с коронавирус, който в допълнение към белтъчната капсула има липидна мембрана", обясни ученият.

От своя страна имунологът Владислав Жемчугов обясни, че мастна мембрана на коронавируса се унищожава чрез използване на сапун дори без бактерицидни добавки. Поради това няма голяма разлика между обикновения и антибактериалния сапун, заключи специалистът.

Световната здравна организация разпространи графики как да си мием ръцете, за да сме сигурни, че по тях не са останали вредни вещества.

Важно e да сапунисваме ръцете поне 20 секунди, напомня д-р Лапа. За да е забавно за децата ви, изпейте два пъти "Честит рожден ден" с тях, докато извършвате процедурата, съветват от СЗО.

КАК ДА РАЗГОВАРЯМЕ С ДЕЦАТА ЗА КОРОНАВИРУСА

След измиване д-р Людмила Лапа съветва да се използва защитен крем с витамин F. "Оказва се, че вирусът се задържа върху самия слой от крема и е лесно да го отмиете", каза тя, цитирана от БГНЕС.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама