Жестоки трикове как да спасите "мъртво" растение


Жестоки трикове как да спасите "мъртво" растение
Снимка: Istock

Толкова е разочароващо, когато един ден открием нашите зелени приятели с безпомощно сбръчкани и изсъхнали листа. Но добрата новина тук е, че не трябва да бързате да се натъжавате, тъй като има някои начини да дадете живот на цветята си и да ги накарате да цъфтят отново.

Вижте още: От опитните кулинари: Така правилно се затваря зимнина

1. Заменете красивата саксия със "здравословна"

Ако растението ви трудно диша, това може да се дължи на факта, че сте избрали красотата пред практичността и сте го поставили в грешния тип саксия. Вашето растение не се интересува дали саксията му отива на новите ви завеси. В крайна сметка те се нуждаят от здравословна среда, за да растат и да цъфтят. Така че, ако вашето растение е в метална саксия или в хубава декоративна саксия без дренажни отвори, наистина трябва да го освободите от този плен. Металните саксии поддържат топлината вътре и корените на вашето растение буквално се "готвят" в този "тиган". Керамичните саксии с един дренажен отвор или изобщо без дренажни отвори ще накарат водата да остане в почвата, провокирайки нездравословна влажност около корените.

2. Използвайте само филтрирана вода за вашите растения

Въпреки мнението, че чешмяната вода е филтрирана, тя все още има някои нива на хлор и други химикали, които може да са последният куршум за вашето растение. Оставете водата да престои 24 часа, преди да полеете растението. Експертите казват, че дестилираната вода или дъждовната вода също са полезни за вашето растение, тъй като и двете са леко кисели и естествено отмиват всички химикали и соли, които вече са се натрупали в почвата поради предишната употреба на чешмяна вода. Можете или да събирате дъждовна вода в резервоар, или да поставите растенията навън, за да се накиснат във влага, докато вали.

Вижте още: Жестоки трикове как да съхранявате храната по-дълго време

3. Отрежете всички "мъртви" части, но оставете около 5 см от стъблото над повърхността

Отстранете всички мъртви или непривлекателни части, останали върху растението. Това включва спаружени жълти или кафяви листа, които не могат да бъдат запазени, или стъбла без листа. Отрежете безжизненото стъбло под ъгъл от 45 градуса, оставяйки колкото е възможно повече жива зеленина.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама