Чудо на природата: Няма да повярвате какви ползи крият листата от смокиня


Чудо на природата: Няма да повярвате какви ползи крият листата от смокиня
Снимка: iStock

Смокините имат отчетлив, сладък вкус, мека и дъвчаща текстура и са пълни с ядливи и хрупкави семена. Тъй като са вкусни и доста полезнни, те често се сушат, за да се запазят. Повечето хора са наясно с ползите за здравето от смокините. Но малцина знаят, че листата от смокиня са истинско чудо на природата!

Ползи от смокинови листа

Листата от смокиня са с високо съдържание на фибри и различни минерали и витамини. Някои от полезните хранителни вещества, включени в листата на смокинята, са калций, желязо, фосфор, манган, натрий, калий, витамин А, витамин В1 и витамин В2.

Вижте още: Летните семена на копривата крият повече ползи, отколкото пролетните листа

Контролиране на диабета

Смокиновите листа имат антидиабетни свойства, които помагат за регулиране на нивата на кръвната захар. Освен това, те помагат за намаляване на инсулина. Според проучвания отварата от смокинови листа има положителен ефект при пациенти с диабет тип 1.

Превенция на бръчки и рак на кожата

Установено е, че някои сортове смокинови листа са фантастична превенция на специфични форми на рак на кожата. Друга полза от смокинови листа е, че са полезни при борене на бръчки, тъй като имат множество антиоксиданти.

Помощ при отслабване

Фибрите в смокиновите листа могат да помогнат при отслабване. Консумирането на няколко смокинови листа дневно може да осигури препоръчителните дневни хранителни вещества.

Вижте още: Внимание: Ето кои хора Не трябва да ядат смокини

Как да използвате смокинови листа?

Подобно на гроздовите листа, смокиновите листа могат да се използват като обвивка за ястия с ориз, свинско месо, риба и др. Точно както обикновения чай, пресните и сухи листа от смокиня могат да се варят на чай. Всичко, което трябва да направите, е петнадесет минути кипене и след това прецеждане.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама