Как да подхраните розите през есента


Как да подхраните розите през есента
Снимка: iStock

Розите са целогодишни растения, които ни радват с красотата си дори през студените месеци! За да бъдат здрави и щастливи обаче, те имат нужда от правилна грижа. Най-вече през есента.

Вижте още: 3 красиви есенни цветя, които да засадите сега (СНИМКИ)

Есенните торове за цветя трябва да съдържат фосфор, който е необходим за нормалния обмен на веществата. Не по-малко важни са също така калият, който помага на растението да натрупва хранителни вещества и магнезият, увеличаващ устойчивостта на замръзване.

За есенното торене на рози са най-подходящи гранулираните торове, тъй като те постепенно подхранват корените на растението, а точно това е необходимо за спокойната подготовка на розите за зимата. Но това съвсем не означава, че течните торове трябва да бъдат изоставени – можете да приложите и двата вида торене, ако е възможно. Не забравяйте след като наторите да полеете обилно розите, за да стигнат хранителните вещества до корените на растението.

Вижте още: Първи есенни слани: Как да спасите последната реколта?

Независимо от крайния избор за вида на торовете, най-важното е да не забравите – не използвайте азот! Този елемент помага да се увеличи зелената маса, но през есента това не е необходимо за розите. Ако се направи подхранване с азотен тор в края на сезона, растението ще хвърли много енергия за изхранването на младите филизи, което означава, че ще отслабне и няма да има сили за нормално зимуване.

Изпитана рецепта за кореново подхранване:

В 10 литра топла вода разтворете 10 г суха мая и 2 супени лъжици захар, тази смес престоява 2-3 часа и се добавят още 40 литра вода.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама