Прах: Какво точно представлява, как се образува и как се чисти


Прах: Какво точно представлява, как се образува и как се чисти
Снимка: iStock/Guliver

Виждате прах около ъглите и по рафтовете всеки път, когато почиствате дома си, но знаете ли откъде идват тези частици? Домашният прах може да допринесе не само за мръсен дом, но и за куп алергии, така че е важно да разберете какво представлява и как да го намалите.

Прахът в домовете ни е обърнато огледало на живота ни - показва всички наши странични продукти и нещата, които изхвърляме, без дори да сме наясно с тях.

От какво е направен прахът?

Прахът, който намирате в дома си, се състои от умерено груби частици. Направен е предимно от мъртви кожни клетки, акари, мъртви частици от насекоми, почва, полени, малки пластмасови частици, бактерии, косми и влакна от дрехи.

Вижте още: Парижки лукс: Хит при интериорните тенденции на 2024 (СНИМКИ)

Често срещани причини за прах във вашия дом

Домашни любимци и хора

Мъртвите клетки на човешката кожа допринасят за образуването на прах, но също и клетките на кожата на домашни любимци и космите.Движението и дейностите на закрито могат да нарушат утаения прах, причинявайки пренасянето му във въздуха.

Влакна от текстил

С годините тъканите започват да отделят влакна - от килимите до пердетата. Това увеличава натрупването на прах.

Външни частици

Прашецът, почвата и други външни частици могат да бъдат внесени вътре с обувки, дрехи или просто чрез отваряне на прозорци и врати.

Съвети за премахване на домашния прах

От научна гледна точка е невъзможно да имате къща изцяло без прах, но можете да намалите праха и алергените във вашия дом, като направите някои от следните неща.

Прах отгоре надолу

Редът, в който почиствате повърхностите от прах, има голямо значение. Започнете първо да бършете праха от неща като полилеите и лампионите и проправете пътя си надолу, почиствайки подовете накрая.

Вижте още: На гости в имението на София Вергара, което прилича на дворец (ВИДЕО)

Пускайте прахосмукачка редовно

Редовно почиствайте дома си с прахосмукачка, избърсвайте повърхностите и перете спалното бельо и одеялата. Не забравяйте да включвате мебели и тапицерия всеки път, когато чистите с прахосмукачка.

Перете спалното бельо често

Перете спалното си бельо (чаршафи и калъфки за възглавници) всяка седмица в гореща вода, за да намалите акарите. Помислете за добавяне на протектори за матраци и възглавници, за да попречите на праховите акари да се заселят там.

Почистете стените и тавана си

Опитайте се да почиствате от време на време тавани и стени, защото прахът също може да се натрупа върху тях.

Изперете завесите си

Във вашите завеси може да се натрупа прах – перете ги поне 2-3 пъти годишно. Можете също така да помислите за почистването им с уред с пара.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама