7 причини жените след 30 години да приемат магнезий


7 причини жените след 30 години да приемат магнезий
Снимка: iStock

Магнезият е ключов минерал, който играе жизненоважна роля в различни физиологични процеси в човешкото тяло.

Това е многостранен минерал, който предлага множество ползи за здравето, особено за хора над 30-годишна възраст. С напредването на възрастта поддържането на оптимални нива на магнезий става все по-важно за цялостното здраве.

Вижте още: Учени: Ето как да подобрите качеството си на съня

1. Магнезият поддържа здравината на костите

Магнезият е ключов компонент в минерализацията на костите, като работи заедно с калций и витамин D за поддържане на тяхната плътност.

След 30-годишна възраст костната плътност има тенденция да намалява, поради което добавянето на магнезий е от ключово значение за поддържане на здравето на костите и намаляване на риска от остеопороза и фрактури.

2. Магнезият се грижи за здравето на сърцето

Изследванията показват силна връзка между нивата на магнезий и сърдечно-съдовото здраве. Магнезият помага за регулиране на кръвното налягане, като разширява кръвоносните съдове, облекчавайки напрежението върху сърцето.

Освен това подпомага стабилната работа на сърцето и помага за предотвратяване на аритмии. С напредването на възрастта рискът от сърдечно-съдови проблеми се увеличава, което прави магнезия ценен съюзник в поддържането на здравето на сърцето.

Вижте още: Защо да пиете кафе с джинджифил

3. Магнезият отпуска мускулите

Магнезият е необходим за правилното функциониране на мускулите и служи като ко-фактор в мускулната контракция и релаксация. След 30-годишна възраст проблемите, свързани с мускулите, като крампи и слабост, могат да станат по-чести. Адекватните нива на магнезий могат да облекчат тези симптоми, като насърчават оптималната мускулна функция и намаляват риска от свързан с мускулите дискомфорт.

4. Магнезият подобрява настроението

Магнезият участва в регулирането на невротрансмитерите, като серотонин и допамин, които играят ключова роля в настроението. Недостигът на магнезий се свързва със симптоми на стрес, тревожност и депресия. След 30-годишна възраст, когато стресът в живота може да се увеличи, поддържането на оптимални нива на магнезий става от съществено значение за стабилното психично здраве и насърчаване на емоционалната устойчивост.

5. Магнезият поддържа нивата на енергия

С напредване на възрастта може да изпитаме спад в енергийните нива. Магнезият играе ключова роля в производството на АТФ, основната енергийна валута на клетките. Подпомагайки производството на клетъчна енергия, магнезият помага в борбата с умората и допринася за поддържане на енергийни нива, като помага за поддържане на активен и жизнен начин на живот.

Вижте още: Научете разликата между пневмония и бронхит

6. Магнезият помага в борбата с диабета

Рискът от развитие на диабет тип 2 нараства с възрастта, а магнезият играе ключова роля в регулирането на кръвната захар. Магнезият участва във функцията на инсулина и глюкозата, като допринася за подобряването на инсулиновата чувствителност. Чрез поддържане на оптимални нива на магнезий, хората над 30 години могат да намалят риска от развитие на инсулинова резистентност и свързаните с нея метаболитни нарушения.

7. Магнезият подобрява качеството на съня

Качественият сън става все по-важен с напредването на възрастта, но много хора страдат от безсъние. Магнезият има успокояващ ефект върху нервната система, насърчава релаксацията и помага за регулиране на навиците за сън.

Осигуряването на адекватен прием на магнезий може да допринесе за подобряване на качеството на съня, като помага на хората да се борят с обичайните проблеми със съня, които могат да възникнат с възрастта.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама