Ще се изненадате: 10-те най-търсени болести в Google през 2023 г


Ще се изненадате: 10-те най-търсени болести в Google през 2023 г
Снимка: iStock

Всички сме влизали поне веднъж Google търсачката, за да въведем симптомите, които сме почувствали, за да се опитаме да разберем има ли причина да се притесняваме и да намерим евентуално лечение на болежките ни.

Вижте още: Ползи и вреди от употребата на пчелен прашец

Миналата година хората масово са се интересували най-много от стрептокок в гърлото, как да намалим холестерола и какво помага при газове, съобщава CNN.

Всъщност това са само някои от най-популярните въпроси, свързани със здравето в Google от 1 януари до 27 ноември 2023 г.

Днес ви представяме 10-те най-популярни здравни въпроса, които хората са търсили в Google през 2023:

1. Колко дълго продължава стрептокок в гърлото?

В началото на миналата година в цял свят се наблюдава тенденция на нарастване на стрептококовите заболявания. Хората, които лекуват стрептокок в гърлото с антибиотици, обикновено не са заразни след три дни, според Johns Hopkins Medicine.

Симптомите на стрептокок в гърлото могат да включват треска, болка при преглъщане, червени и подути сливици и подути лимфни възли. Според Световната здравна организация по-рядко срещаните симптоми могат да включват повръщане и главоболие - но не и кашлица или хрема.

2. Колко заразен е стрептокок в гърлото?

Обикновено заразен човек може да разпространи бактерията на други хора чрез дихателни капчици, когато говори, кашля или киха, или чрез директен контакт, като например ако някой докосне рани по кожата, причинени от бактериите, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Вижте още: Невероятен пробив в борбата с рак и Алцхаймер, ето какво откриха

3. Как да намалим холестерола?

Все повече изследвания показват, че консумацията на растителни, вегетариански или вегански храни може да помогне за понижаване на нивата на холестерола.

Ако искате да понижите холестерола си, намалете приема на добавени захари, избягвайте трансмазнините, заменете наситените мазнини със здравословни мазнини, яжте повече фибри и спортувайте редовно.

4. Как да се отървете от подуването?

Най-честите виновници за подуване на корема са запек, синдром на раздразнените черва, непоносимост към лактоза, преяждане и дори някои лекарства. Ако се борите с подуване на корема, избягвайте дъвки и газирани напитки, както и храни, които стимулират да отделяте газове, като зеле, грах и леща.

По-бавното дъвчене също може да помогне.

Посетете лекар, ако заедно с подуване на корема имате болки в стомаха, кръв в изпражненията, диария, влошаване на стомашната киселина, повръщане или загуба на тегло

5. Какво причинява ниско кръвно налягане?

Когато кръвното налягане падне твърде ниско, под 90/60 mm Hg, говорим за хипотония. Според Американската сърдечна асоциация ниското кръвно налягане може да бъде причинено от продължителна почивка на легло, депресия, болест на Паркинсон или бременност.

Когато някой загуби големи количества кръв, това може да причини ниско кръвно налягане, както и някои лекарства, включително диуретици, бета-блокери и трициклични антидепресанти.

Хронично ниското кръвно налягане може да доведе до симптоми като замаяност, гадене, припадък, умора, главоболие, замъглено зрение и ускорен пулс.

Вижте още: Пийте тези 5 напитки след ядене, за да подобрите храносмилането си

6. Какво причинява брадавици?

Брадавиците по кожата най-често се причиняват от човешкия папиломен вирус или HPV, група от повече от 150 вируса, и могат да се разпространяват по различни начини.

Повечето форми на вируса се разпространяват чрез контакт кожа до кожа или споделени предмети, като кърпи, според клиниката Mayo. Вирусът обикновено се разпространява през порите по кожата и въпреки че брадавиците най-често се появяват по ръцете, те могат да засегнат краката, лицето, гениталиите и коленете.

7. Защо ми се гади?

Гаденето е страничен ефект от бременност или стомашен вирус, а понякога и нарушения, свързани с храносмилателната система, като гастроезофагеална рефлуксна болест или пептична язва. Някои хора може да имат повишен риск от гадене поради определени лекарства, които приемат.

8. Какво причинява прееклампсията?

Прееклампсията е състояние, което причинява високо кръвно налягане след 20-та седмица от бременността или след раждането. Точните причини за прееклампсията са неизвестни.

Жените може да са изложени на по-висок риск от прееклампсия, ако са имали прееклампсия при предишна бременност, ако е многоплодна бременност или ако вече имат високо кръвно налягане, диабет, бъбречно заболяване или автоимунно заболяване като лупус или антифосфолипиден синдром.

9. Как да спрем хъркането?

Промени като загуба на тегло, избягване на алкохол преди лягане, лечение на запушен нос, получаване на достатъчно сън и избягване на спане по гръб могат да помогнат за лечението на хъркането, според клиниката Mayo. То може да е признак на сънна апнея, състояние, при което кара хората да спират дишането по време на сън.

Вижте още: Признаци за дефицит на основни витамини при деца и кой храни ги съдържат

10. Колко време продължава хранителното отравяне?

Хранителното отравяне най-често продължава ден-два, а ако тежко може да стигне десет или повече дни, в зависимост от причината, според експертите. Хранителното отравяне се причинява от поглъщане на определени бактерии, като салмонела или ешерихия коли.

Симптомите могат да варират от леки до тежки. Най-честите са: диария, болки в стомаха, гадене и висока температура.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама