Признаци за дефицит на основни витамини при деца и кои храни ги сържат


Признаци за дефицит на основни витамини при деца и кои храни ги сържат
Снимка: Istock

Важно е да се знае кога децата трябва да приемат витамини, а това са няколко състояния: при дефицита им, при намалено присъствие в храната и заболявания и състояния, при които е на лице намалена или неефективна реабсорбция на същите.

Вижте още: Ползите и вредите, ако ядете всеки ден кашу

Витамин Е

Кои храни съдържат витамин Е?

Съдържа се в растителни масла, семена, ядки, зърнени култури. Счита се за важен антиоксидант и има антибактериален ефект. Разрешената доза за употреба е 4-13 mg на ден, в зависимост от възрастта. Въпреки че няма ясен токсичен ефект, приложен във високи дози може да причини мускулна слабост, умора, гадене и диария. Витамин Е, даван във високи дози над 1000 mg/ден, може да причини кървене.

Как се открива дефицитът на витамин Е при децата?

Дефицитът на витамин Е при деца се открива при стомашно-чревна малабсорбция, както и при вродени нарушения в черния дроб. Клиничните признаци на дефицит на витамин Е се проявяват като хемолитична анемия, периферна невропатия, ретинопатия, атаксия, миопатия и намален отговор към инфекции. При посочените състояния суплементацията с витамин Е е задължителна, дори когато не е напълно сигурно колко време ще се прилага и какъв ще е дългосрочният му ефект. Добавянето на витамин Е намалява риска от интравентрикуларен кръвоизлив и ретинопатия при недоносени бебета, но не и при изключително недоносени бебета.

Вижте още: Киселини: 7 храни, които ще потушат пожара в хранопровода ви

Витамин А

Кой храни съдържат витамин А?

Съдържа се в храни от животински произход, но също и в плодове и зеленчуци, които съдържат каротеноиди, които са предшественици на витамин А. Витамин А е от съществено значение за адекватното зрение, мускулната функция и добрия имунен отговор. Препоръчителната дневна доза за децата е 200-500 микрограма в зависимост от възрастта. Предозирането (остра токсичност) на витамин А причинява гадене и повръщане. 

Кои деца страдат от дефицит на витамин А?

Недоносените бебета имат ниски нива на витамин А при раждането. Смята се, че витамин А има потенциала да контролира гликемията, повишавайки чувствителността към инсулина, хормона, който контролира повишените нива на глюкоза в тяло. Във връзка с имунната система и регулирането на имунния отговор се смята, че витамин А играе роля в производството на Т-лимфоцити, както и роля в имуномодулацията на имунния отговор.

Витамин D

Кои храни го съдържат витамин D?

Храни, които са много богати на активната форма на витамина са: риба, яйчен жълтък, пълномаслени сирена и масло. Той е от основно значение за правилното развитие на костите, поддържа метаболизма на калция и фосфора и позволява обратното усвояване на калция. Препоръчителният хранителен прием на витамин D е 10 до 15 микрограма/ден (1 микрограм е еквивалентен на 40 (IU) международни единици витамин D). Ако витамин D е в повече от разрешената доза, той може да предизвика токсичен ефект чрез повишаване на серумния калций и причиняване на бъбречна калциноза. Поради това се препоръчва да се проверяват серумните нива на витамин D при кърмачета и деца, които са на продължителна добавка на витамин D.

Вижте още: Ето кои млечни продукти намаляват холестерола и подобряват сърдечното здраве

Кои деца страдат от дефицит на витамин D?

Липсата на витамин D се среща при заболявания на черния дроб и бъбреците, при продължителни терапии с лекарства като фенитоин, карбамазепин, кортикостероиди и противогъбични лекарства. При недоносените бебета ежедневната добавка с витамин D е в по-високи дози в сравнение с доносените деца. Проучванията показват благоприятните ефекти на витамин D при състояния на диабет тип 2, но също и диабет тип 1, като се има предвид, че витаминът играе роля в генната експресия и извън клетъчната диференциация и пролиферация. Витамин D има ясен имуномодулиращ ефект както върху вродения, така и върху придобития имунитет.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама