Ползите и вредите за организма, ако ядете кашу всеки ден


Ползите и вредите за организма, ако ядете кашу всеки ден
Снимка: iStock

Свикнали сме с идеята, че когато сме гладни, ядките винаги са добра алтернатива за "залъгване". Честно казано, в доста женски чанти могат да се намерят малки пликчета с кашу, лешници и т.н.

Как обаче се случва, ако похапвате кашу всеки ден? Оказва се, че в някои случаи можете да си докарате подуване на корема, главоболие, запек, наддаване на тегло и подуване на ставите.

Много от нас знаят, че кашуто е богато на калории и мазнини, така че не трябва да ядем твърде много кашу. Може само в умерени количества, тъй като мазнините в кашуто са от „добрите“ мазнини. Ако ядете прекалено много кашу обаче, най-честият страничен ефект, с който ще се сблъскате, е наддаването на тегло. От друга страна, ако пък искате да наддадете тегло, можете да ядете около 30-40 ядки кашу на ден.

Вижте още: Киселини: 7 храни, които ще потушат пожара в хранопровода ви

Употреба в прекомерни количества причинява още:

- Главоболие

В кашуто има аминокиселини: тирамин и фенилетиламин, които са полезни за нашето здраве и спомагат за поддържане на нормално ниво на кръвното налягане и осигуряват усещане за благополучие, което може да причини главоболие при хора, които са чувствителни към тези аминокиселини.

- Подуване на корема

Всички мазни храни, включително кашу, могат да причинят тези странични ефекти при хора с функционална диспепсия. Повечето от ядките съдържат съединения като фитати и танини, които затрудняват стомаха ни да ги смила.

- Лекарствени взаимодействия

Ядките кашу са отличен източник на магнезий, който осигурява много ползи като регулиране на телесната температура, детоксикация, поддържане на костите и зъбите здрави и много други ползи. Съществува обаче и известен риск, свързан с магнезия и един такъв риск е способността им да взаимодействат с някои лекарства. 

Вижте още: 6 сигурни знака, че сте развили захарна зависимост

Какви са ползите от ядене на кашу?

В умерено количество, ядките от кашу имат много ползи за здравето и са полезни. Те могат да ви помогнат: да контролирате теглото, да подобрите здравето на сърцето, да понижите кръвното налягане, да понижите нивата на холестерола, да завишите здравето на мозъка и да стимулирате мозъчната функция, да подобрите имунната система, да помогнете за укрепване на костите, да предотвратите и контролирате диабет... Можете да ядете 15–30 ядки кашу на ден за основен източник на мазнини и вторичен източник на протеини. Както повечето ядки, кашуто също може да помогне за подобряване на цялостното ви здраве.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама