Ново изследване: Не яйце, ето това е най-полезната закуска


Ново изследване: Не яйце, ето това е най-полезната закуска
Снимка: iStock

Установено е, че изяждането на шепа ядки за закуска е по-добро от едно яйце. Ако замените яйцето с 25 до 28 грама ядки -орехи, бадеми или лешници, можете да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания със 17 процента, заключават изследователите.

Вижте още: Ето какво се случва с тялото ви, когато дъвчете дъвка

Изследването, публикуван в списание BMS Medicine, установи, че няма полза от замяната на риба и морски дарове с растителни варианти и че няма доказателства, че замяната на млечни продукти може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки това, замяната на яйцата с ядки или пълнозърнести храни води до по-нисък риск от развитие на диабет тип 2.

Хората, които са заменили 50 грама преработено месо със същото количество бобови растения, като леща, нахут и боб, са имали 23% по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания . Техният риск е с 27% по-нисък, ако ядат 28 до 50 грама ядки вместо преработено месо.

Освен това замяната на преработено месо, яйца, сирене, масло или кисело мляко с авокадо се свързва с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. Но авторите на доклада предупреждават, че данните се основават на резултатите само от едно проучване.

Вижте още: Ето как е правилно да пиете витамини и добавки, за да ги усвоява тялото ви

Много хора започват деня си с яйце или преработено месо за закуска, но резултатите от този анализ показват, че може би е по-добре тези храни да бъдат заменени с растителни храни. Има също доказателства, че хората биха могли да се възползват от замяната на птиче месо с храни на растителна основа“, каза д-р Сабрина Шлезингер от Германския център за изследване на диабета.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама