Ето какво се случва с тялото ви, докато дъвчете дъвка


Ето какво се случва с тялото ви, докато дъвчете дъвка
Снимка: iStock/Guliver

Експертите казват, че ако дъвчете дъвка всеки ден, може дори да се насладите на някои ползи за здравето – но някои хора може да изпитат и отрицателни ефекти.

Вижте още: Храните, които подобряват паметта и концентрацията ви

Ето какво се случва с тялото ви, когато дъвчете дъвка

1. Дъвката може да подобри психичното ви здраве

Проучване е установило, че хората, които обичайно дъвчат дъвка, съобщават за по-малко стрес и намалена тревожност. Експерти казват, че когато дъвчете дъвка, това всъщност може да помогне на мозъка ви да увеличи серотонина, което ще подобри настроението ви.

2. Дъвката може да вдигне кръвната захар

Ако дъвчете дъвка с добавена захар, само с една дъвка, която е в устата ви през целия ден, въпреки че съдържа само малко количество захар, кръвната ви захар може да се увеличи, което има отрицателно въздействие върху вашето здраве.

3. Дъвките БЕЗ захар намаляват риска от кариес

Дъвченето на дъвка стимулира производството на слюнка, която може да помогне за отмиването на киселината и остатъците от храна, останали в устата след хранене и пиене. Според Американската дентална асоциация, клиничните проучвания показват, че хората, които дъвчат дъвка без захар в продължение на 20 минути след хранене, имат по-малко кариеси.

Вижте още: Българската ракия - природен лек за десетки болести

4. Дъвката може да разстрои стомаха ви

Дъвката без захар може да съдържа заместители на захарта (аспартам или сукралоза), които обикновено нямат отрицателни ефекти върху здравето в умерени количества, но ако имате синдром на раздразнените черва или сте склонни към храносмилателни проблеми, дъвченето на големи количества дъвка без захар може влоши тези симптоми.

5. Дъвката може да подобри паметта ви

Проучване от 2018 г. е установило, че студентите, които дъвчат дъвка, докато учат, се представят по-добре на изпитите. Изследователите предполагат, че това е така, защото дъвката кара кръвта и кислорода да текат към мозъка, което ни държи нащрек, фокусирани върху информацията, която научаваме.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама