Тези мъфини без глутен са меки и сочни, пълни с подправки, ябълки и гарнирани с хрупкав, маслен крамбъл. Можете да ги приготвите за около 15-20 минути, а доста гъстата смес гарантира, че парчетата плодове ще останат равномерно разпределени.
Необходими продукти за безглутеновите мъфини:
за мъфините:
150 г (¾ чаша) кафява захар
55 г несолено масло, разтопено и охладено
25 г (2 с.л.) слънчогледово или растително масло, или друго неутрално масло
75 г (⅓ чаша) пълномаслено кисело мляко, на стайна температура
2 големи яйца, на стайна температура
½ ч.л. паста от ванилия (или 1 ч.л. екстракт от ванилия)
240 г (2 чаши) безглутеново брашно
1¼ ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода бикарбонат
½ ч.л. ксантанова гума (Пропуснете, ако вашето безглутеново брашно вече съдържа ксантанова гума.)
¼ ч.л. сол
2 ч.л. смляна канела
1 ч.л. смлян джинджифил
3 средно големи, леко кисели, ябълки (около 450 г), обелени, почистени от сърцевината и нарязани на парчета от около 1 см
за масления крамбъл:
90 г (¾ чаша) безглутеновo брашно
50 г (¼ чаша) кафява захар
1 ч.л. смляна канела
¼ ч.л. ксантанова гума (Пропуснете, ако безглутеновото ви брашно вече съдържа ксантанова гума.)
45 г (3 с.л.) студено несолено масло, нарязано на кубчета
Още: Сладка наслада: Мъфини-тирамису
Начин на приготвяне:
на масления крамбъл:
В голяма купа разбийте заедно брашното, кафявата захар, канелата и ксантановата гума.
Добавете нарязаното на кубчета студено масло и го разтрийте със сухите съставки с върха на пръстите си, докато се получи трохиста смес, която образува бучки, когато я притиснете. Трябва да получите малки „трохи“ и по-големи парченца с размер на грахово зърно. Оставете настрана, докато не ви потрябва.
на мъфините:
Поставете решетката на фурната в средно положение, загрейте фурната до 190ºC и покрийте форма за мъфини с 12 хартиени формички.
В голяма купа разбийте заедно кафявата захар, разтопеното масло, олиото, киселото мляко, яйцата и ванилията, докато се смесят добре.
В отделна голяма купа разбийте заедно безглутеновото брашно, бакпулвера, содата за хляб, ксантановата гума, солта, канелата и джинджифила.
Добавете сухите съставки и нарязаните ябълки към мокрите съставки и използвайте гумена шпатула или дървена лъжица, за да разбъркате всичко заедно в сравнително гъсто тесто. Уверете се, че няма бучки брашно и че парчетата ябълки са равномерно разпределени в тестото.
Използвайте лъжица, за да разпределите тестото равномерно във формичките за мъфини, като ги напълните до ръба.
Поръсете обилно горната част на всеки мъфин с маслените трохи.
Печете на 190ºC за около 20-24 минути или докато мъфините се надигнат добре, станат златистокафяви отгоре и клечка за зъби излезе чиста.
Оставете мъфините да се охладят във формата за мъфини за около 5-10 минути, след което ги прехвърлете от формата върху решетка, за да се охладят напълно. Сервирайте топли или на стайна температура.
Още: Уникален десерт: Веган мъфини с лайм