Безглутенови мъфини с ябълков крамбъл


Безглутенови мъфини с ябълков крамбъл
Снимка: iStock

Тези мъфини без глутен са меки и сочни, пълни с подправки, ябълки и гарнирани с хрупкав, маслен крамбъл. Можете да ги приготвите за около 15-20 минути, а доста гъстата смес гарантира, че парчетата плодове ще останат равномерно разпределени.

Необходими продукти за безглутеновите мъфини:

за мъфините:

150 г (¾ чаша) кафява захар

55 г несолено масло, разтопено и охладено 

25 г (2 с.л.) слънчогледово или растително масло, или друго неутрално масло

75 г (⅓ чаша) пълномаслено кисело мляко, на стайна температура

2 големи яйца, на стайна температура

½ ч.л. паста от ванилия (или 1 ч.л. екстракт от ванилия)

240 г (2 чаши) безглутеново брашно 

1¼ ч.л. бакпулвер

½ ч.л. сода бикарбонат

½ ч.л. ксантанова гума (Пропуснете, ако вашето безглутеново брашно вече съдържа ксантанова гума.)

¼ ч.л. сол

2 ч.л. смляна канела

1 ч.л. смлян джинджифил

3 средно големи, леко кисели,  ябълки (около 450 г), обелени, почистени от сърцевината и нарязани на парчета от около 1 см 

за масления крамбъл:

90 г (¾ чаша) безглутеновo брашно 

50 г (¼ чаша) кафява захар

1 ч.л. смляна канела

¼ ч.л. ксантанова гума (Пропуснете, ако безглутеновото ви брашно вече съдържа ксантанова гума.)

45 г (3 с.л.) студено несолено масло, нарязано на кубчета

Още: Сладка наслада: Мъфини-тирамису

Начин на приготвяне:

на масления крамбъл:

В голяма купа разбийте заедно брашното, кафявата захар, канелата и ксантановата гума.

Добавете нарязаното на кубчета студено масло и го разтрийте със сухите съставки с върха на пръстите си, докато се получи трохиста смес, която образува бучки, когато я притиснете. Трябва да получите малки „трохи“ и по-големи парченца с размер на грахово зърно. Оставете настрана, докато не ви потрябва.

на мъфините:

Поставете решетката на фурната в средно положение, загрейте фурната до 190ºC и покрийте форма за мъфини с 12 хартиени формички.

В голяма купа разбийте заедно кафявата захар, разтопеното масло, олиото, киселото мляко, яйцата и ванилията, докато се смесят добре.

В отделна голяма купа разбийте заедно безглутеновото брашно, бакпулвера, содата за хляб, ксантановата гума, солта, канелата и джинджифила.

Добавете сухите съставки и нарязаните ябълки към мокрите съставки и използвайте гумена шпатула или дървена лъжица, за да разбъркате всичко заедно в сравнително гъсто тесто. Уверете се, че няма бучки брашно и че парчетата ябълки са равномерно разпределени в тестото.

Използвайте лъжица, за да разпределите тестото равномерно във формичките за мъфини, като ги напълните до ръба.

Поръсете обилно горната част на всеки мъфин с маслените трохи. 

Печете на 190ºC за около 20-24 минути или докато мъфините се надигнат добре, станат златистокафяви отгоре и клечка за зъби излезе чиста.

Оставете мъфините да се охладят във формата за мъфини за около 5-10 минути, след което ги прехвърлете от формата върху решетка, за да се охладят напълно. Сервирайте топли или на стайна температура.

Още: Уникален десерт: Веган мъфини с лайм


Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички