Храните, които подобряват паметта и концентрацията


Храните, които подобряват паметта и концентрацията
Снимка: iStock

Мозъкът е най-сложният орган в човешкото тяло и точно от неговата работа зависят интелектът, движенията, речта, паметта и емоциите ни. Ето защо, поддържането на доброто му здраве е от огромно значение за общото ни здравословно състояние.

Ключови фактори за оптимална мозъчна функция

Те са много, но нека изброим само основните, а именно придържането към здравословен начин на живот, балансираното и разнообразно хранене, както и умерената физическа активност.

Съществуват и някои естествени храни, които са от особено значение за добрата работа на мозъка. Те са богати витамини, антиоксиданти и полезни мастни киселини и минерали, в това число калций, магнезий или калий. Сега ще се спрем точно на тях.

Авокадо

За съжаление, няма „вълшебни“ продукти, които могат да ви накарат да се съсредоточите за секунди, но има много, които са от голяма полза за мозъка и цялостното състояние на организма.

Авокадото се нарежда сред тях. Това е плод, изключително богат на здравословни мастни киселини, витамини Е и С и фосфор, който се грижи за мембраната, която покрива мозъчните неврони. В същото време, този плод се слави със своите антиоксидантни свойства, играещи ключова роля в борбата със стареенето и влошеното здраве на мозъка. Поради тази причина експертите препоръчват да го добавяте редовно към вашата диета.

Вижте още: Ето защо НЕ бива да пиете кафе преди закуска

Горски плодове

Сред най-добрите храни за памет и концентрация са плодове като боровинки, касис, малини и къпини. Те също са отличен източник на антиоксиданти, защото съдържат флавоноиди и полифеноли, които са от ключово значение за предотвратяване на клетъчното окисление и подобряване на когнитивната функция в мозъка. Освен това, високото съдържание на витамин С и фолиева киселина също превръща тези храни незаменими съюзници в предотвратяването на стареенето на клетките.

Тлъсти риби

Те също са от най-ценните храни за памет и концентрация, затова редовното им добавяне към менюто в никакъв случай не бива да се пренебрегва. Тази храна помага много и за поддържане доброто състояние на сърдечно-съдовата система, заради високото съдържание в нея на Омега-3.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама