Ето защо НЕ бива да пиете кафе преди закуска


Ето защо НЕ бива да пиете кафе преди закуска
Снимка: iStock

Милиони хора по света се будят с мисълта за чаша ароматно кафе. За голяма част от тях кофеиновият ритуал е почти свещен и се извършва на гладно! Пиенето на кафе на празен стомах е често срещано явление, но не непременно положително. Някои хора преодоляват последиците без проблем, но при други то може да доведе до редица неприятни странични ефекти.

Вижте още: Това са витамините, които всяка жена трябва да приема през есента

На първо място кафето е киселинно и когато се консумира на празен стомах, то може да увеличи производството на стомашна киселина. Този излишък на стомашна киселина може да доведе до гастрит, който представлява възпаление на лигавицата на стомаха. То може да предизвика симптоми като гадене, киселини или усещане за парене в горната част на корема. При хора с чувствителен стомах или вече съществуващи стомашно-чревни проблеми пиенето на кафе на гладно може да изостри тези проблеми.

Друга причина да се откажете от пиенето на кафе на гладно е, че след ставане от сън нивата на кортизол са в пика си. Това вещество повишава нивата на стрес. По този начин консумацията на кофеин може допълнително да повиши кортизола. В резулатат на това през деня мозъкът ще започне да произвежда химикал, наречен аденозин, който по същество „насърчава съня“.

От друга страна, високият кортизол може да доведе до проблеми с качването на килограми, тъй като тяло е в режим на "бойна готовност" и "опасност" постоянно. Ако сте забелязали качени няколко килограма, без да сте променяли хранителните си навици, може би е време да се откажете от ранното кафе. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама