Страдате от липса на концентрация, ето какви са причините


Страдате от липса на концентрация, ето какви са причините
Снимка: Concord90 / Pixabay

Процентът на диагностицираните със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) сред възрастните все повече нараства. Дори хора, които нямат медицински установен този проблем, се оплакват от лоша концентрация, пише "Time".

Скорошно проучване в Обединеното кралство установи, че около половината от възрастните смятат, че вниманието им намалява, а много учители казват, че съобщават за подобен масов проблем сред децата.

Вижте още: Няма да повярвате какво ще стане, ако масажирате ушите си 5 минути дневно

Адам Браун, директор на Центъра за внимание, учене и памет в университета "Св. Бонавентура" в Ню Йорк, казва, че има основателна причина за безпокойство. Според него липсата на внимание е достигнало пандемични нива.

Маргарет Сибли, професор по психиатрия и поведенчески науки във Вашингтонското училище по медицина, казва, че тя и нейните колеги са „наводнени“ с пациенти, които всъщност нямат ADHD, но са убедени, но се оплакват от остър дефицит на концентрация.

"Лошата концентрация не е нищо ново. Фокусът естествено нараства и отслабва в зависимост от редица фактори, от това колко е спал някой предната нощ до това колко е заинтересован от задачата, която изпълнява", казва проф. Сибли.

Тя уточнява важен фактор заради, който нивата на концентрация при възрастните рязко са паднали.

Вижте още: Най-възрастният невролог със съвети как да поддържаме мозъка си (ВИДЕО)

"В съвременния живот ние сме жертва на социално стресови фактори като пандемията и постоянното "изкушение" на мобилните телефони, социалните медии и интернет.

Екраните са минно поле за отвличане на вниманието с техния постоянен поток от известия и информация – проектирани по този начин нарочно.

В основата си интернет е изграден, за да се възползва от начина, по който хората мислят. Човешкият мозък жадува за новости, вълнение и социална връзка, а електронните устройства задоволяват тези желания", казва професорът по психиатрия и поведенчески науки

Изследванията показват също, че околната среда оказва значително влияние върху вниманието ни, така че кратка промяна, като екскурзия значително ще подобри нивото ви на концентрация.

Как да си върнем фокуса?

Според учените има едно основно нещо - да премахнете електрoнните  устройства. В моменти, когато трябва да се концентрирате, вземете телефона и таблета си и ги поставете възможно най-далече от вас.

"Обръщането на телефона с лицето надолу не винаги е достатъчно. Изследванията показват, че докато той е в полезрението ни, ще ни бъде трудно да се съсредоточим, а звуците само на едно известие могат напълно да разрушат концентрацията“, казва  д-р Браун.

Вижте още: Не понасяте звука някой да хрупа или мляска храна? Може да страдате от това

Учените препоръчват да визуализирате как искате да изглежда близкото ви бъдеще и да го използвате като мотивация в настоящия момент. Ако можете ясно да си представите колко хубаво би било да свършите работа и след това да отидете на разходка с приятели или партньора си, може да сте по-концентрирани по време на обичайния следобед енергиен спад.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама