Не понасяте звука някой да хрупа или мляска храна? Може да страдате от това


Не понасяте звука някой да хрупа или мляска храна? Може да страдате от това
Снимка: Istock

Напрягате ли се психически от звука, който чувате, когато някой дъвче храна? Опъват ли ви се нервите, когато само вие чувате как събеседникът ви отпива чай или кафе? Вашето най-голямо дразнение има научно обяснени, пише Sky News.

Вижте още: Тази подправка е лек за 100 болести, помага и за отслабване

Изследване от Кралския колеж в Лондон и Оксфордския университет установява, че 18,4 процента от общото население на Обединеното кралство има проблеми с тези звуци, а състояние е известно като мизофония.

Хората, които страдат от мизофонията, не просто чуват, ами не понасят ежедневни звуци като дишане, прозяване дъвче или хрупане.

В проучването екип от учени от Оксфорд и Кралския колеж правят тестове, за да разберат повече за мизофонията.

След като разгледали проби от 772 души - от различни възрасти и етноси в Обединеното кралство - изследователите установили, че само 13,6% от хората са чували за заболяването и 2,3% са идентифицирали, че го имат.

Проучването също така установило, че мизофонията е еднакво често срещана както при мъжете, така и при жените.

Вижте още: Тази напитка намалява нивата на кръвна захар при диабетици само за 4 седмици

Клиничният психолог и един от авторите на изследването,  д-р Джейн Грегъри, каза, че преживяването на мизофония е повече от просто дразнение от определени звуци. Той обясни, че мизофонията често може да предизвика чувство на безпомощност, тоест усещане, че си в капан, когато не можеш да избягаш от неприятен звук.

Лечението за това състояние в момента се фокусират върху техники за умствено справяне. Те включват релаксация, дълбоко дишане, звукова терапия и когнитивно-поведенческа терапия за намаляване на тревожността.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама