Тази напитка намалява нивата на кръвната захар при диабетици само за 4 седмици


Тази напитка намалява нивата на кръвната захар при диабетици само за 4 седмици
Снимка: Istock

Учени са тествали въздействието на ферментиралата чаена напитка комбуча върху 12 души и са били изненадани от резултатите.

Комбуча е напитка, приготвена с бактерии и дрожди, която се използва в Китай най-малко от 200 години пр.н.е., но едва през последните няколко десетилетия стана популярна в останалия свят. Тя е много популярна заради твърденията, че подобрява имунитета, повишава енергията и намалява нуждата от храна, но тези твърдения никога не са били сериозно изследвани и доказани.

Вижте още: Внимание: Ето кои хора не трябва да ядат смокини

Ново изследване сочи, че пробиотичните SCOBY култури могат да помогнат на хора с диабет тип 2 да намалят нивата на кръвната си захар.

Хората с диабет тип 2, които са пили популярния ферментирал чай комбуча  само за 4 седмици, са успели да намалят нивата на кръвната си захар, докато нивата на кръвната захар не са се променили при хората, които са пили плацебо напитка с подобен вкус през същия период, показва клиничното проучване на учени от Университета на Небраска, Джорджтаунския университет и организацията "MedStar Health".

Вижте още: Генетичен пробив: Мозъкът ни помни какво са яли бабите ни 

"Някои лабораторни изследвания  върху гризачи показват ползите от комбуча и едно малко проучване предполага, че може да понижи кръвната захар, но доколкото знаем, това е първото клинично изпитване на ефектите на комбуча върху хора с диабет тип 2. Проучването е обещаващо, но те трябва да направят много повече изследвания. Важното в нашето изследване е, че не сме накарали хората да променят хранителните си навици, а просто добавихме комбуча.", споделя Дан Меренщайн, професор в Медицинския факултет на Джорджтаунския университет.

Вижте още: Ето какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете авокадо


                            
Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама