Най-възрастният практикуващ невролог със съвети как да поддържаме мозъка си (ВИДЕО)


Най-възрастният практикуващ невролог със съвети как да поддържаме мозъка си (ВИДЕО)
Снимка: Pixabay.com

Д-р Хауърд Тъкър, невролог от Кливланд, притежава титлата "Най-възрастният практикуващ лекар", записан в книгата на рекордите на Гинес.

"Практикувам медицина и неврология повече от 70 години. Като се има предвид възрастта ми (101 години), често ме питат как поддържам ума си в кондиция", споделя д-р Тъкър.

Вижте още: Учени установиха как излишните килограми влияят на мозъка ни

С напредване на възрастта нашите способности за умствена обработка могат да намалеят. Някои части на мозъка може да се свият, комуникацията между невроните може да стане по-малко ефективна и кръвният поток също може да спадне. Умът ни обаче се нуждае от постоянна активност, за да е в кондиция, а определени дейности помагат на мозъка ни да се развива дори, когато физически остаряваме.

"Има един принцип, към който се придържам и който всеки може да приложи: Дръжте ума "ангажиран" чрез работа, социални и развлекателни дейности", обяснява д-р Тъкър. "Използвам три ежедневни ритуала, за да насърча здравето на мозъка си", добавя той, пише The Times.

Изследванията показват връзка между пенсионирането и увеличения когнитивен спад. 

"Съпругата ми Сара, за която съм женен от 66 години, все още практикува психотерапия и психиатрия на 89 години", разкри той.

"Работата ми изисква от мен редовно да преглеждам много медицински теми и да мисля за проблеми. Поддържането на най-новите постижения в областта на невронауките поддържа мозъка ми активен", добави той.

Вижте още: Защо понякога чуваме шум в ушите и какво го провокира

Дейности, стимулиращи мозъка

Освен работата, други дейности също допринасят за стимулиране на ума. Доброволчеството, хобита и усвояването на нови умения поддържат мозъка в кондиция, споделя още д-р Тъкър.

"Например, в началото на шейсетте години се записах в Юридическия факултет, който посещавах през нощта, след редовния ми работен ден в медицината. "Издържах адвокатския изпит в щата Охайо на 67 години," разказва още неврологът.

Според изследвания силните социални отношения помогнат за запазване на паметта и когнитивната функция.

За мозъка е важно и четенето

"Когато не изучавам най-новите постижения в неврологията, обичам да чета биографии и детективски истории“, казва д-р Тъкър.„Пълното потапяне в хубава книга, независимо дали художествена или научна литература, изисква мозъкът да обработи изобилие от нова информация. Вярвам, че това е ключът към поддържането на ума остър“, добавя той.

Вижте още: Лекари: Никога не скубете космите си в носа, ето защо

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама