Учени установиха как излишните килограми влияят на мозъка ни


Учени установиха как излишните килограми влияят на мозъка ни
Снимка: Song, Zou, Kou et al.

Учени от университета в Кеймбридж откриха, че хипоталамусът, ключова част, която действа като "център за контрол на апетита" в мозъка, е значително по-висок при хора, които имат излишни килограми, както и че нездравословното хранене може да причини възпаление в тази област на мозъка, което води до структурни промени.

Това възпаление, казват учените, може да "наруши" естествените механизми, отговорни за поддържането на стабилно телесно тегло, което затруднява хората със затлъстяване да контролират глада или да прилагат диета, съобщава вестник "Time".

Вижте още: Внимание: Ето кои хора не трябва да ядат смокини

Проучването, публикувано в списанието Neuroimage, е проведено въз основа на преглед на 1350 млади хора с различно тегло и екипът установи, че общият обем на структурата на хипоталамуса в мозъка е значително по-голям при хора с наднормено тегло и затлъстяване. .

Установено е, че колкото по-висок е индексът на телесна маса (ИТМ) на човек, толкова по-голям е обемът на неговия хипоталамус.

Между другото, хипоталамусът е с размерите на бадем и играе важна роля в контрола на апетита, като управлява освобождаването на хормони, които ни казват дали сме гладни или сити.

Авторите на изследването отбелязват, че не могат да бъдат сигурни дали наднорменото телесно тегло причинява увеличаване на размера на хипоталамуса или дали хората с по-голям хипоталамус са склонни да ядат повече.

Изследванията при животни показват, че диета с високо съдържание на мазнини причинява възпаление на хипоталамуса, което от своя страна причинява инсулинова резистентност и затлъстяване.

Вижте още: Генетичен пробив: Мозъкът ни помни какво са яли бабите ни 

Водещият автор д-р Стефани Браун каза, че ако това е така при хората, би означавало, че диета с високо съдържание на мазнини може да причини възпаление в центъра за контрол на апетита, което би променило способността ни да преценим кога сме яли достатъчно и как нашите тялото преработва кръвната захар, което води до затлъстяване.

„Въпреки че знаем, че хипоталамусът е важен при определянето на това колко ядем, всъщност имаме много малко пряка информация за този център на мозъка при живите хора. Това е така, защото е много малък и трудно се вижда на традиционните MRI сканирания на мозъка, “ казва д-р Браун, добавяйки, че по-нататъшното изследване на ролята на хипоталамуса е жизненоважно за отговора за затлъстяването.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама