Учени установиха как излишните килограми влияят на мозъка ни


Учени установиха как излишните килограми влияят на мозъка ни
Снимка: Song, Zou, Kou et al.

Учени от университета в Кеймбридж откриха, че хипоталамусът, ключова част, която действа като "център за контрол на апетита" в мозъка, е значително по-висок при хора, които имат излишни килограми, както и че нездравословното хранене може да причини възпаление в тази област на мозъка, което води до структурни промени.

Това възпаление, казват учените, може да "наруши" естествените механизми, отговорни за поддържането на стабилно телесно тегло, което затруднява хората със затлъстяване да контролират глада или да прилагат диета, съобщава вестник "Time".

Вижте още: Внимание: Ето кои хора не трябва да ядат смокини

Проучването, публикувано в списанието Neuroimage, е проведено въз основа на преглед на 1350 млади хора с различно тегло и екипът установи, че общият обем на структурата на хипоталамуса в мозъка е значително по-голям при хора с наднормено тегло и затлъстяване. .

Установено е, че колкото по-висок е индексът на телесна маса (ИТМ) на човек, толкова по-голям е обемът на неговия хипоталамус.

Между другото, хипоталамусът е с размерите на бадем и играе важна роля в контрола на апетита, като управлява освобождаването на хормони, които ни казват дали сме гладни или сити.

Авторите на изследването отбелязват, че не могат да бъдат сигурни дали наднорменото телесно тегло причинява увеличаване на размера на хипоталамуса или дали хората с по-голям хипоталамус са склонни да ядат повече.

Изследванията при животни показват, че диета с високо съдържание на мазнини причинява възпаление на хипоталамуса, което от своя страна причинява инсулинова резистентност и затлъстяване.

Вижте още: Генетичен пробив: Мозъкът ни помни какво са яли бабите ни 

Водещият автор д-р Стефани Браун каза, че ако това е така при хората, би означавало, че диета с високо съдържание на мазнини може да причини възпаление в центъра за контрол на апетита, което би променило способността ни да преценим кога сме яли достатъчно и как нашите тялото преработва кръвната захар, което води до затлъстяване.

„Въпреки че знаем, че хипоталамусът е важен при определянето на това колко ядем, всъщност имаме много малко пряка информация за този център на мозъка при живите хора. Това е така, защото е много малък и трудно се вижда на традиционните MRI сканирания на мозъка, “ казва д-р Браун, добавяйки, че по-нататъшното изследване на ролята на хипоталамуса е жизненоважно за отговора за затлъстяването.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама