Защо понякога чуваме шум в ушите и какво го причинява


Защо понякога чуваме шум в ушите и какво го причинява
Снимка: iStock

Ако трябва да бъдем честни, шумът в ушите е наистина досадно явление, което може да ни "изкара от релси". Положението става още по-неприятно, когато не знаем причината за случващото се.

Бръмченето, съскането или странният шум са ни известни под общото понятие „шум в ушите”. Това е фантомно възприемане на звук, когато няма източник. Тъй като всеки човек е различен, той (наистина рядко) може да се прояви и като рев или щракване и има няколко фактора, които евентуално могат да бъдат обвинени за това. Симптомът обикновено е временен и най-често е фин, но някои хора го изпитват толкова интензивно, че дори се затрудняват в разговор.

Вижте още: Този древен еликсир пречиства кръвта и помага на ставите

Защо чуваме шум в ушите?

Шумът в ушите възниква при нараняване на малките клетки, разположени във вътрешното ни ухо. Тези клетки образуват малки власинки близо до кохлеята, чиято роля е да се движат според звуковите вълни, които достигат до ушите ни. След това слуховият нерв възприема и интерпретира тези вълни като звуци. Но когато клетките на власинките са ранени, те изпращат неправилно съобщение и грешният сигнал се изпраща до мозъка ни, което ни кара да чуваме несъществуващ стимул.

Вижте още: Полезно за всички: 5-те най-добри и най-лоши навици за зрението

Тези леки наранявания на вътрешното ухо могат да бъдат породени от няколко причини, включително:

- Излагане на силен шум за дълго време.

- Слушане със слушалки.

- Ушната кал също може да бъде причина, защото препятствието в ушния канал поради натрупване може да го надуе и дори да раздразни тъпанчето.

- Ушна инфекция.

- Проблеми с кръвното налягане.

- Синдром на Мениер.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама