Полезно за всички: 5-те най-добри и най-лоши навици за зрението


Полезно за всички: 5-те най-добри и най-лоши навици за зрението
Снимка: iStock

Всички искаме да имаме добро зрение, но има определени навици, които могат както да му помогнат, така и да му навредят. Предлагаме ви списък, публикуван в medium.com.

Най-добрите навици за зрението

1. Редовни очни прегледи

За да бъдат открити рано и предотвратени потенциални проблеми със зрението, очните прегледи са изключително важни. Когато редовно посещавате лекар можете да установите всички проблеми, преди да се влошат, и да получите подходящо лечение.

2. Балансирано хранене

За здравето на очите е важно и как се храните. Консумацията на храни, богати на антиоксиданти, витамини А, С и Е, както и на омега-3 мастни киселини, може да подпомогне оптималното зрение. По-често хапвайте зеленолистни зеленчуци, цитрусови плодове, риба и ядки, за да имате добро зрение.

Вижте още: Този древен еликсир пречиства кръвта и помага на ставите

3. Добра хидратация

Добрата хидратация е важна за работата на целия организъм. Пиенето на достатъчно количество вода през деня помага за предотвратяване на сухотата в очите и ги поддържа влажни и функциониращи оптимално.

4. Подходящо осветление

Погрижете се за зрението си, като си осигурете добро осветление на работното място и в жилищните помещения. Избягвайте прекомерните отблясъци от екрани или пряка слънчева светлина. Регулирането на яркостта и контраста на електронните ви устройства също може да помогне за минимизиране на умората на очите.

5. Чести почивки от екраните

Продължителното време, прекарано на екрана, може да натовари очите ви и да доведе до тяхното прекомерно натоварване. Спазвайте правилото 20-20-20: на всеки 20 минути правете 20-секундна почивка, за да погледнете нещо на разстояние 20 метра. По този начин Тази начин се отпускат очните мускули и се облекчава напрежението, причинено от цифровите устройства.

Вижте още: 6 необичайни симптома, с които тялото ви показва, че имате проблем

Най-лошите навици за зрението

1. Пренебрегване на предпазните очила

Ако не предпазвате очите си по време на дейности като спорт на открито, излагане на вредна среда, това увеличава риска от наранявания на очите. Винаги носете подходящи защитни очила, за да предотвратите потенциални опасности.

2. Пушене

Пушенето на цигари не само вреди на цялостното ви здраве, но също така оказва негативно  влияе върху зрението. Проучвания са показали, че има връзка между тютюнопушенето и повишен риск от свързана с възрастта дегенерация на макулата, катаракта (т.нар "перде") и други проблеми, свързани със зрението. Отказването от тютюнопушене може значително да намали тези рискове.

Вижте още: Защо не трябва да "стискате", когато ви се ходи по малка нужда

3. Разтриване на очите

Много хора си търкат очите, за да облекчат неприятно усещане, но това действие всъщност може да предизвика дразнене, зачервяване и потенциално увреждане. Най-добре е да избягвате да търкате очите си и вместо това да използвате капки или да поставяте топъл компрес, за да облекчите дискомфорта.

4. Пренебрегване на симптомите

Често, за съжаление, се пренебрегват постоянни симптоми, като замъглено зрение, болка или зачервяване. Това може да доведе до забавяне на диагностицирането и лечението на потенциални очни заболявания. Ако имате някакви тревожни симптоми, незабавно потърсете професионален медицински съвет.

5. Прекалено много време пред екрана

От малки ни повтарят, че НЕ трябва да прекарваме много време пред екрани. Независимо дали става въпрос за компютри, смартфони или таблети, продължителното взиране може да натовари очите и да допринесе за усещане за напрежение. Най-добре бъдете умерени, правете редовни почивки и помислете за използване на филтри за синя светлина или очила, за да намалите вредното въздействие върху зрението си.

 

Внимание: Ако имате продължителни очни проблеми, потърсете лекарска консултация.

 

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама