Научен пробив: Парализирана жена говори чрез дигитален аватар (ВИДЕО)


Научен пробив: Парализирана жена говори чрез дигитален аватар (ВИДЕО)
Снимка: Istock

Тежко парализирана жена може да говори чрез дигитален аватар, благодарение на изкуствен интелект, който превежда мозъчните ѝ сигнали в реч и изражения на лицето ѝ, съобщава The Guardian.

Напредъкът в технологиите може в бъдеще да преобрази живота на хора, които са загубили способността си да говорят поради различни здравословни проблеми.

Вижте още: Тези храни всъщност ви правят по-гладни

Най-новата технология използва малки електроди, имплантирани на повърхността на мозъка, за да открие електрическа активност в частта от мозъка, която контролира речта и движенията на лицето. Тези сигнали се превеждат директно в речта и изражението на лицето на цифровия аватар, включително усмивка, намръщени вежди или израз на изненада.

"Нашата цел е да възстановим нормалния начин на общуване, който наистина е най-естествен. Тези постижения ни доближават много по-близо до създаването на правилното решение за пациентите", казва професор Едуард Чанг от Калифорнийския университет.

Пациентката, Ан, която е на 47 години, е тежко парализирана след прекаран инсулт на мозъчния ствол преди повече от 18 години.  Тя не можеше да говори или пише и сега комуникира с помощта на технология за проследяване на движението, която й позволява бавно да избира букви с до 14 думи в минута. Ан се надява, че технологията за дигитален аватар може да й позволи да работи в бъдеще.

Вижте още: Страдате от липса на концентрация, ето какви са причините

Екипът от учени имплантира правоъгълник от 253 тънки като хартия електроди върху повърхността на мозъка ѝ, над областта на речта. Електродите прихващат мозъчни сигнали, които естествено контролират мускулите на езика, челюстта, ларинкса и лицето.

След имплантирането Ан работи с екипа, за да научи алгоритъма за изкуствен интелект и системата да открива нейните уникални мозъчни сигнали за различни звуци на речта, като повтаря различни фрази отново и отново.

Аватар е персонализиран да звучи като гласа на Ан преди инцидента, въз основа на запис на неин разговор на сватбата ѝ.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама