Ето кои млечни продукти намаляват холестерола и подобряват сърдечното здраве


Ето кои млечни продукти намаляват холестерола и подобряват сърдечното здраве
Снимка: iStock/Guliver

Знаете ли, че някои млечни продукти са полезни за сърцето, намаляват холестерола, но също така и риска от деменция?

Изследвания показват, че сиренето има положителен ефект върху здравето на сърцето, червата и когнитивното способности, а също така може да предпази от диабет тип 2, пише The Daily Mail.

Вижте още: Тази натурална смес помага при грип

Едно от последните проучвания показа, че редовната консумация на сирене е свързано с по-добро здраве на мозъка при възрастните хора.

Краве сирене

Учени в Япония анализираха хранителния режим на повече от 1500 души на възраст над 65 години. Тези, които съобщават, че консумират сирене редовно, постигат по-добри резултати на когнитивните тестове и имат по-нисък риск от деменция в сравнение с тези, които изобщо не са го консумирали

Кисело мляко и пармезан

Друго проучване, представено на конференцията на Американската диетична асоциация, показва, че пробиотикът Lactobacillus rhamnosus GG, който се съдържа в пармезана и киселото мляко, подобрява паметта и мозъчната функция при възрастни хора с лека до животозастрашаваща деменция с когнитивно увреждане.

Вижте още: Невероятни ползи от чая от канела

Как действа сиренето на холестерола?

Що се отнася до здравето на сърцето, въпреки дългогодишните страхове, че наситените мазнини в сиренето повишават нивата на лошия холестерол (LDL) в кръвта, последните изследвания показват обратното.

През 2018 г. д-р Ема Фийни, асистент професор в Института по храните и здравето към Университетския колеж в Дъблин, ръководи шестседмично проучване, в което 164 души на възраст над 50 години с леко повишен холестерол били разделени на три групи.

Изследването, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, установява, че групата, която консумира пълномаслено сирене, е имала по-голямо намаление на общия холестерол и LDL (лошия) холестерол в сравнение с другите две групи.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама