Как да се учите от грешките си: 7 практични съвета


Как да се учите от грешките си: 7 практични съвета
Снимка: iStock

Колко пъти в живота си сте се заричали, че никога повече няма да направите същата грешка, само за да откриете, че правите абсолютно същото нещо години, месеци, седмици, дни или дори само няколко часа по-късно?

Като хора ние сме склонни да имаме добри намерения. Когато объркаме нещата, без значение дали е само малка грешка или доста грандиозна, ние си обещаваме, че ще бъдем по-добри в бъдеще. И ние наистина го мислим. Но времето минава и паметта ни за грешката избледнява и преди да се усетим, ние правим абсолютно същото нещо отново.

Понякога правим едни и същи малки грешки всеки ден, без дори да забелязваме. Но когато повтаряме големите, ние се укоряваме за това, желаейки да сме си научили урока от първия път.

И така, как всъщност можете да се поучите от грешките си, големи и малки? Просто следвайте долните 7 съвета.

1. Признайте грешката си

Не можете да се поучите от грешка, ако на първо място не признаете, че тя се е случила. Ако откажете да признаете и приемете къде сте сгрешили, сте обречени да правите същите грешки отново и отново.

И така, първата стъпка да се поучите от грешките си е да ги признаете, дори ако това е само за вас. Не се опитвайте да прехвърляте вината върху някого или нещо друго или да се оправдавате. Да, може да е имало смекчаващи обстоятелства, но все пак трябва да приемете, че сте били виновни и може би да кажете на хората, на които грешката ви е повлияла, какво сте направили грешно.

Вижте още: 10 ефективни начина да намалите драмата в живота си

2. Дайте си почивка

Приемането на вината за нещо не означава, че трябва да се самоукорявате за това. Не бъдете толкова критични към себе си, тъй като всички правим грешки от време на време, човешко е.

3. Помислете какво бихте могли да направите по различен начин

Не е нужно да се упреквате, но също така не трябва просто да замитате това под килима и да го забравяте. Ако го направите, ще бъдете на път да направите същата грешка отново.

Отделете малко време за размисъл. Какво се обърка? Какво бихте могли да направите различно в бъдеще? Какво бихте могли да направите, за да предотвратите възникването на проблема?

Помислете какво точно сте научили от тази грешка и как бихте могли да реагирате, ако подобна ситуация се появи отново.

4. Спрете да се стремите към съвършенство

Ако единственото нещо, което ще приемете от себе си, е съвършенство, вие се подготвяте за провал от самото начало. Правенето на грешки трябва да ви научи, че никой не е перфектен и че животът би бил много скучен, ако не бъркаме от време на време. Фокусирайте се върху непрекъснатото израстване и учене, но никога върху това да бъдете идеални.

Вижте още: 6 мощни начина да развиете самодисциплина

5. Направете някои промени

Сега сте приели и анализирали грешката си, време е да погледнете в бъдещето. Използвайте това, което сте научили за корените на вашите грешки, за да ви помогне да направите промени в живота си.

Помислете какво трябва да имате, за да сте готови за всичко, като същевременно приемете, че никога не можете да предвидите какво идва зад ъгъла.

Правете планове, но бъдете готови да бъдете гъвкави. Помислете къде може да се наложи да направите промени или компромиси, за да можете да постигнете крайните си цели.

Ако можете, проследете поведението си, за да видите дали сте на път да направите същата грешка или сте успели да обърнете нещата. Ако се притеснявате, че може да не се придържате към новия си план, направете каквото можете, за да си помогнете да се сбогувате с извиненията и да започнете да виждате резултати.

6. Споделете какво сте научили

Няма по-добър начин наистина да научите урок от споделянето му с други хора. Това наистина ще затвърди новите ви навици, както и ще бъде от полза за другите.

7. Пуснете го

Досега сте прекарали повече от достатъчно време в размисъл върху грешката си. И така, време е да я оставите зад гърба си. Поели сте вината, но не е нужно да я държите и да я оставяте да ви тежи.

Гледайте напред с оптимизъм, знаейки, че сте се изправили пред това, което сте направили, научили сте урока си и ще бъдете подготвени следващия път.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама