Антибиотикът не помага при грип, а обратното

  • Антибиотикът не помага при грип, а обратното
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 06.01.2017 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Малко вероятно е да се разболееш отново от вече доста популярната разновидност на грипа "Хонконг”, ако си преболедувал. Това заяви националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Кунчев уточни, че настинката е по-скоро свързана със запушен нос, кашляне, кихане. Грипът пък е свързан с висока температура, болки в тялото. Когато си в добра физическа кондиция, грипът се изкарва много леко, добави лекарят пред Нова телевизия.

В огромната част от случаите грипът протича като вирус, където антибиотикът няма да помогне, а даже ще навреди, каза още Кунчев. Той уточни, че антибиотикът се приема при бактериална инфекция. И разказа, че и към антивирусните препарати се развива резистентност, но много по-бавно, отколкото към антибиотиците.

Между 2,5 и 3 пъти по-интензивна е грипната епидемия през тази година, но няма големи усложнения – типична грипна епидемия, заяви Ангел Кунчев. Засега най-много болни в България има в областите Монтана и Стара Загора, посочи лекарят. И предупреди – най-благоприятни условия за разпространение на зараза дават малките, затворени и непроветрявани помещения.

За финал д-р Кунчев обясни, че птичият грип много трудно се прехвърля на хора, но има опасност за хора, които работят с птици. В тези случаи лечението е доста по-трудно, а смъртността достига до 50%, каза той.

 

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.