Как да ядем по-малко

  • Как да  ядем по-малко
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 06.12.2017 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Употребата на малки порции храна през деня потиска невроните, отговарящи за чувството на глад. По този начин човек може да намали количеството употребявана храна. Това е извод на учени от Пенсилванския университет, пише Дейли Мейл.

Биолозите изучили връзката между невроните на хипоталамуса – областта на мозъка, която отговаря между другото за чувството на глад и за вида, аромата и вкуса на храната.

По време на изследването гладни лабораторни мишки били хранени отначало с ароматизиран гел без хранителни вещества, което довело до потискане на съответния участък от хипоталамуса. Но само след няколко минути мозъкът на мишките се връщал към "гладното" състояние. При повторното хранене с гел хипоталамусът престанал да реагира на този вкус.

След това обаче на мишките бил поднесен гел с относително малко калории. Това вече утолило чувството на глад за дълго време. Освен това ароматът и видът на гела с калориите потискал желанието да се яде повече от "празния" гел.

В третия етап мишките получавали хормони, които се изработват при храносмилане – пептид YY, амилин и холестоцистокинин. Въпреки че животните не получавали хранителни вещества те се усещали напълно сити.

Авторите на изследването се подготвят да продължат проучването на влиянието на хормоните върху чувството на глад и се надяват да се научат да лъжат мозъка.

Източник: БГНЕС

-------------------------------


#ОстаниВкъщи, бъди отговорен!

iWoman e с теб!

Всичко ново за коронавируса - ТУК!

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.