Уморени и демотивирани: Тази 4-квадрантна матрица ще промени живота ви

Нещата, които правим сутрин значително влияят на настроението и начина ни на мислене, което се отразява на целия ден. Ако сте склонни да отлагате, да пропускате закуската и да прелиствате социалните мрежи на път за работа, разбира се, няма да се чувствате мотивирани за предстоящия ден.

Вижте още: Силата е във вас: Как да боравите с вярванията си

Въпреки това, ако приемете някои здравословни сутрешни навици, ще култивирате по-положително, продуктивно и вдъхновено мислене, като се чувствате готови да се изправите пред предизвикателствата.

Днес ви представяме 5 ежедневни рутини, които ще променят живота ви:

1. Ранно ставане

Повечето хора казват, че ранното събуждане е ключът към успешния ден. Събуждайки се по-рано, имате повече време да се заемете с всичко в списъка си със задачи, което ще ви накара да се почувствате добре.

Ако продължавате да отлагате и се събуждате късно, вече сте пропиляли значителна част от деня. В резултат на това ще се почувствате уморени още преди деня да започне. Изследване на Университета в Торонто установява, че хората, които се събуждат рано сутрин имат по-високо нива на хормоните на щастието.

2. Оправяне на кревата

Как нещо толкова тривиално може да ви мотивира? Всъщност има много причини, поради които трябва да оправяте леглото си всяка сутрин.

Първо, когато оправяте леглото си всяка сутрин, вече сте свършили първата задача за деня. Изпълнението на тази проста задача е като първата доза допамин. Оправянето на леглото ви може да подобри вашата производителност, мотивация и концентрация.

3. Планиране на деня

Друга причина, поради която може да ви липсва мотивация сутрин, е хаотичния график. Трудно е да се мотивирате, когато чувствате, че имате толкова много на неща на дневен ред и нямате ясна идея кога и как да ги свършите. Така че, за да намалите претоварването и да подобрите начина си на мислене, отделяйте малко време всяка сутрин, за да планирате деня си.

Как да планирате  деня си?

Първо, изяснете приоритетите си, за да знаете кои задачи са най-важни. За да направите това, използвайте матрица от четири квадранта.

Тук разделяте всичките си задачи в четири категории:

1. Важно и спешно

2. Важно, но не спешно

3. Спешно е, но няма значение

4. Не е важно и не е спешно

Задачите в квадрант 1 са тези, с които трябва да се заемете първи, последвани от задачите в квадрант 2. За да намалите натоварването, опитайте се да делегирате или отложите задачите в квадрант 3 и елиминирайте възможно най-много задачи от последния квадрант.

Вижте още: Не грим и дрехи, тези златни правила в поведението ви правят привлекателни

Друг метод, който можете да използвате, за да планирате деня си, е да го разделите на блокове.

Това е, когато разделяте деня си на блокове от време и посвещавате всеки блок на конкретна задача. Това може да ви помогне да разберете какво трябва да правите през деня и колко можете да постигнете и елиминирате губещите време дейности.

Планирането на деня ви с помощта на 4-квадрантна матрица и ще ви накара да се почувствате 10 пъти по-мотивирани да се заемете със списъка си със задачи.

4. Упражнения

Ако се чувствате енергични и продуктивни само след няколко кафета, опитайте да правите упражнения сутрин. Сутрешната гимнастика повишава нивото на енергия и подобряват мозъчната функция.

Упражненията помагат за изчистването на „умствената мъгла“, като ви кара да се чувствате по-концентрирани, докато освобождава невротрансмитери като ендорфини, за да се чувствате по-щастливи.

Добрата новина е, че не е нужно да правите дълги или изтощителни тренировки, за да почувствате положителни ефекти. Проучване от 2011 г. показа, че 30 минути упражнения с умерена интензивност са достатъчни за освобождаване на ендорфини. 

5. Слушане на любимата ви песен

Музиката има невероятната способност да повдига настроението и енергията. Според изследователите на Джон Хопкинс малко неща стимулират мозъка ни с такава сила като музиката.

Слушането на любимата ви песен може да предизвика спомени за щастие и да ви накара да се почувствате отново така.

 

Гласували общо: потребители