5 кухненски принадлежности, чиято хигиена трябва да следите по-внимателно


5 кухненски принадлежности, чиято хигиена трябва да следите по-внимателно
Снимка: iStock/Guliver

Кухнята е едно от най-често посещаваните помещения в дома. В нея влиза всеки и всеки има достъп до всичко. Но колкото и на пръв поглед да изглежда удобно за всички, кухнята може да бъде много по-мръсна от другите части на дома. Ето с кои принадлежности трябва да внимавате повече.

1. Гъбите за съдове

Те развиват бактерии много бързо. Препоръчваме ви да не ги ползвате дълъг период от време, защото микробите се разпространяват и по съдовете. Можете да почиствате гъбите за миене по два начина – или я мокрите и слагате в микровълновата, или я натопите в белина.

2. Кърпите

Изключително много бактерии се разпространяват по повърхността им. Кухненските кърпи влизат в употреба преди измиване на ръцете, по време на готвене и т.н. Това е причината, поради която трябва да следите много внимателно хигиената им.

3. Ножовете

Стремете се да поддържате ножовете, които използвате. И не говорим само за острието – повечето хора забравят да почистят добре дръжката.

4. Пластмасовите кутии за съхранение

Не отричаме факта, че тези кутии са изключително удобни и практични. За съжаление, могат значително да навредят на здравето ви. Голяма част от производителите използват вредни химикали за производството им. Най-здравословният начин да се справите с това е като замените пластмасовите кутии със стъклени.

5. Мивката

Старайте се мръсните чинии да не се застояват дълго време в мивката. Престояването им дава предпоставка за развитие на значителен брой бактерии като салмонела. Ето защо е добре да измивате чиниите веднага след хранене или възможно най-скоро. Така ще предпазите себе си и семейството си от заразни болести.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама