15 полезни приложения на кислородната вода


15 полезни приложения на кислородната вода
Снимка: iStock

Водородният пероксид, познат още като кислородна вода, е химикал, който има много разнообразни приложения. От почистване на хладилника до дезинфекция на дъската за рязане, на повърхности и много други.

Така че, купете си бутилка 3% водороден пероксид, защото сме сигурни, че ще искате да използвате някои или повечето от тези трикове сами!

Полезни приложения на кислородната вода:

1. Дезинфекцирайте кухненските кърпи и гъби

Кухненските кърпи и гъби са дом на бактерии поради постоянната им употреба. Веднъж седмично те трябва да се дезинфекцират, за да се предотврати разпространението на микроби. Направете разтвор от вода и кислородна вода (равни количества) и го използвайте за дезинфекция на вашите кухненски кърпи и гъби.

2. Дезинфекцирайте дъските за рязане

Напръскайте малко водороден пероксид върху дъските си за рязане и оставете да престои един час, преди да изплакнете с обикновена вода. Това може да ви помогне да дезинфекцирате дъската си за рязане и да предпазите от бактерии.

3. Почистете хладилника

Дезинфекцирането на вашия хладилник и почистването му с кислородна вода може да помогне за премахване на бактериите. След като приключите с почистването, избършете с обикновена вода.

Вижте още: Как да почистите загоряла тава със сода и водороден пероксид (ВИДЕО)

4. Чисти съдове за готвене

Направете паста от кислородна вода и сода за хляб и я използвайте, за да изтъркате съдовете си за готвене, за да светнат като нови и дълбоко да ги почистите.

5. Почистете фугите на плочките

Фугите често се замърсяват и обезцветяват, а понякога дори се покриват с плесен. Направете полугъста паста от 2 части сода за хляб, 1 част кислородна вода и 1 част препарат за съдове. Използвайте четка, за да изтъркате фугите и по-голяма четка, за да почистите плочките. Оставете да престои един час или цяла нощ и изплакнете с топла вода.

6. Чисти огледала и стъкла

Напръскайте малко кислородна вода върху огледалата си и ги избършете с микрофибърна кърпа.

7. Почистете петна от мраморен под или плотове

Комбинирайте малко брашно и кислородна вода, за да направите паста и след това използвайте тази смес, за да изтъркате петната от вашия мраморен под и плотове. Ако има твърди петна, оставете го да престои известно време, преди да го избършете с влажна кърпа.

8. Избелете бели дрехи или кърпи

Използвайте кислородна вода, за да избелите дрехите и да ги изсветлите. Накиснете белите дрехи, кърпите или спалното бельо в кофа, пълна с топла вода, заедно с 1/4 чаша водороден пероксид, 1/2 чаша сода за хляб и 1 супена лъжица препарат за съдове или кастилски сапун. Оставете го да кисне за 2 часа в пералня или кофа с горно зареждане и го изперете както обикновено.

Вижте още: Как да излъскате банята: 10 съвета за основно почистване

9. Почистете и дезинфекцирайте тоалетната си чиния

Кислородната вода може не само да почисти, но и да дезинфекцира вашата тоалетна чиния. Изсипете малко количество в тоалетната си чиния и също напръскайте малко от външната страна на тоалетната чиния и тоалетната седалка. Оставете да престои един час и след това обилно изплакнете. Можете също така да добавите няколко капки етерично масло, за да придадете приятна миризма.

10. Премахнете петна от тъкани

Направете спрей за премахване на петна – добавете 1 част сапун или кастилски сапун и 2 части 3% кислородна вода към мерителна чаша и разбъркайте, за да се смесят. Изсипете сместа в тъмна бутилка със спрей и я съхранявайте на тъмно място. Напръскайте го върху петното, докато зоната се насити напълно. Ако кърпата има упорити петна, поръсете малко сода за хляб върху петното. С помощта на мека четка изтъркайте внимателно зоната и след това изперете, както обикновено.

11. Дезинфекцирайте вашите инструменти за маникюр и педикюр

Когато, каквито и да било средства за красота се използват върху тялото, те докосват кожата и бактериите се събират заедно с мръсотията. Затова напръскайте кислородна вода, оставете да престои малко и след това измийте с обикновена вода.

12. Освежете торбичките за многократна употреба, за да се отървете от миризмата

Напръскайте малко кислородна вода (смесена с малко вода) от вътрешната страна на чантите си за хранителни стоки и ги освежете, за да се отървете от бактериите и миризмата.

Вижте още: 5 неща, които НЕ трябва да бършете с антибактериални кърпички

13. Естествена белина

Направете естествена белина, която не е токсична и избелва без агресивни химикали. Смесете 3% водороден пероксид – 1 1/2 чаша, вода – 3,5 литра, пресен лимонов сок – 1/2 чаши и 20-30 капки етерично масло от лимон. Използвайте 1 чаша от този разтвор, колкото е необходимо за пране. Можете също така да използвате тази белина за почистване на вашите тоалетни, като препарат за подове или по друг начин, който желаете.

14. Чисти нокти

Първо смесете 3 супени лъжици кислородна вода с 1 чаша топла вода. След това потопете ноктите си в сместа за 2-3 минути. С помощта на четка за нокти изтъркайте ноктите. Нанесете овлажняващ крем или масажирайте нокътните легла с масло.

Можете също така да направите паста с 1 супена лъжица водороден пероксид с 2 супени лъжици сода за хляб в купа. Разбъркайте и с помощта на памучен тампон го нанесете върху ноктите си, а също и под върха на ноктите. Оставете тази смес за 2-3 минути и след това я изплакнете с топла вода. Нанесете овлажняващ крем или масажирайте нокътните легла с масло.

15. Отстранете мухъла и плесента

Изсипете 3 процента водороден прекис (стандартният процент, продаван в аптеките) в спрей бутилка заедно с няколко капки етерично масло от чаено дърво. Напръскайте го върху мухлясалата повърхност, докато зоната се покрие напълно. Оставете да престои около 20-30 минути. Изтъркайте мухъла с мека четка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама