Как да излъскате банята: 10 съвета за основно почистване


Как да излъскате банята: 10 съвета за основно почистване
Снимка: iStock

Банята ви е едно от най-често използваните места и неизбежно се замърсява. Въпреки че може да я почиствате всеки ден, има известно количество мръсотия, която не можете да видите. Ето защо от време на време е необходимо пълно и основно почистване - от вентилатора до плочките на пода. В тази статия имаме всички възможни решения.

1. Почистване на вентилационните отвори

Можете да започнете, като избършете праха или почистите вентилационния отвор с прахосмукачка или обикновена микрофибърна кърпа. След това просто напръскайте отдушника си с оцет, разреден с малко вода. Избършете с микрофибърна кърпа.

2. Плочки и фуги

Направете полугъста паста от 2 части сода за хляб и 1 част кислородна вода с 1 част препарат за съдове, за да направите паста. Използвайте стара четка за зъби, за да почистите фугите си и по-голяма четка, за да почистите плочките си. Оставете да престои един час или цяла нощ и изплакнете с топла вода.

Вижте още: Каква е разликата между теракота и фаянс?

3. Душ слушалка

Вземете торбичка с цип или найлонова торбичка и я напълнете с разреден с вода разтвор на оцет и напълно потопете душовата глава в торбичката, завържете, трябва да престои поне половин час. След това изтъркайте със стара четка за зъби и изплакнете с  топла вода.

4. Вана

Можете да поръсите малко сода за хляб, смесена с кастилски сапун и кислородна вода върху цялата си вана и след това да я изтъркате с микрофибърна кърпа и малко вода.

5. Завеса за душ или врата за душ

Има моменти, когато утайката от сапун покрива вратите на нашите душове. Всичко, което трябва да направите, е да напръскате вратите си с малко оцет, смесен с воден разтвор, и да ги избършете с микрофибърна кърпа. Можете също да използвате смес от сода за хляб, вода и препарат за съдове, ако оцетът не работи за вас.

Що се отнася до вашите завеси за душ, просто ги потопете в пералнята заедно с няколко стари кърпи, в режим на пране с нежен цикъл и малко препарат за пране и сте готови. Можете също така да ги перете на ръка с някакъв препарат, но кой иска допълнителна работа, нали?

Вижте още: 5 скрити опасности в банята, които НЕ трябва да пренебрегвате

6. Тоалетна чиния

Смесете 1/2 чаша сода за хляб с 1/2 чаша препарат за съдове или кастилски сапун (за естествен почистващ препарат), 1 чаша гореща вода и няколко капки етерично масло от лимон. Изсипете обилно количество в тоалетната си чиния...около ¼ чаша. Оставете да престои 10-15 минути и с помощта тоалетка четка се отървете от всякакви петна.

Напръскайте кислородна вода, за да дезинфекцирате тоалетната чиния. Оставете да престои един час и след това изтъркайте с тоалетна четка и след това изплакнете с вода.

7. Огледало

Почистете огледалото на място с малка кърпа, напръскана със спирт. Можете също да смесите равни части бял оцет и вода, да напръскате разтвора върху цялото огледало и да избършете с хартиени кърпи или вестник.

8. Плот

Можете или да използвате малко разреден разтвор на оцет (с вода), за да напръскате плота си, или просто да напръскате малко разреден разтвор за миене на съдове (с вода), да напръскате плота си и да го избършете с микрофибърна кърпа.

Вижте още: 5 гениални трика за премахване на неприятната миризма от тоалетната

9. Мивка

Напръскайте малко дезинфектант и го избършете с микрофибърна кърпа. За да отпушите мивката в банята си, просто използвайте фуния или лъжица и изсипете една четвърт от чаша сода за хляб и я излейте с ½ чаша бял оцет. Оставете го да престои няколко минути и след това го излейте с вода.

10. Под

Направете паста от сода за хляб и вода, намажете пода и го оставете да престои 10 до 20 минути. След това, като използвате микрофибърна кърпа, потопена в разреден с вода препарат за миене на съдове, изтъркайте пода и го изплакнете с топла вода. За по-твърди петна - напръскайте с кислородна вода и оставете да действа цяла нощ.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама