3 начина да овлажните сухия въздух вкъщи


3 начина да овлажните сухия въздух вкъщи
Снимка: iStock/Guliver

Сухият въздух у дома е проблем, с който можете да се сблъскате през всеки сезон, но през зимата положението е най-сериозно заради отопляването на жилищата ни. Много хора подценяват проблема, като не предприемат никакви мерки, но сухият въздух в стаята или в офиса представлява риск за здравето. Най-вече, защото това ви прави по-податливи на вирусни заболявания, тъй като патогените имат по-лесен достъп до тялото заради сухотата на лигавицата на горните дихателни пътища.

Има ли методи за домашно овлажняване, които могат да овлажняват въздуха ефективно и безопасно?

Вижте още: 5 неща, които НЕ трябва да бършете с антибактериални кърпички

Мокро почистване

Почистете праха и избършете пода с влажна кърпа. Водата, която остава върху повърхностите, постепенно ще се изпари и ще насити въздуха с влага. Особено полезно е това да се прави през лятото, когато въздухът навън е по-влажен. Други методи, които може да използвате са да поставите влажна кърпа на радиатора, която под въздействие на топлината ще овлажни въздуха, ваза с вода, близо до прозореца или тенджера с вода върху все още топъл котлон.

Използвайте пара от банята

Тъй като банята се счита за най-влажното помещение в дома, достатъчно е да оставите вратата на банята отворена, когато вземете душ. Парата ще се разпространи в стаите и по този начин ще овлажни въздуха. Този ефект може да се подобри, ако обичате вана. На източвайте веднага водата и оставете парата да се разнесе във всички стаи.

Купете си стайно растение

Растенията у дома йонизират и овлажняват въздуха в стаята, за да създадат подходящия климат за съществуването си. Като най-добри растения, които могат да действат като естествени овлажнители на въздуха, включваме домашната папрат, фатсията, циперуса, фикуса, драцената, спарменията, хибискуса и др. Те имат много свойства, повечето не са трудни за отглеждане и са перфектните естествени овлажнители.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама