4 ефективни начина да се отървете от охлювите в градината


4 ефективни начина да се отървете от охлювите в градината
Снимка: iStock

Независимо дали сте запален градинар, или просто се наслаждавате на спокойствието на задния си двор, охлювите могат бързо да се превърнат в нежелана гледка. Техните ненаситни хранителни навици могат да опустошат вашите растения, оставяйки ви разочаровани. Тази статия е на път да промени това. Събрахме 4 прости, но ефективни стратегии, които да ви помогнат да се справите с тези лигави нашественици, така че да можете да възстановите мира във вашия двор.

1. Диатомит

Диатомичната пръст, мека седиментна скала, която се разпада на фин бял прах, е ефективен, нетоксичен възпиращ фактор за охлювите. Състои се от фосилизирани останки от малки водни организми, известни като диатомеи. Този прах е насочен към мекотели като охлюви, като попада в техните стави и под черупките им, което ги кара да се дехидратират и умират.

Поръсването на инфузорна пръст около вашата градина образува защитна бариера, възпираща тези вредители, без да уврежда вашите растения. Не забравяйте да нанесете отново след силен дъжд, тъй като водата може да го отмие. 

Вижте още: Полейте орхидеята с лимонов сок и резултатът ще ви изуми

2. Кафе

Вярвате или не, сутрешната ви чаша кафе може да е отговорът на проблема ви с охлювите. Когато се разпръсне из градината ви, утайката от кафе може да бъде естествен репелент срещу охлюви и плужеци. Кофеинът в кафето е токсичен за тези вредители и те ще избегнат да пълзят по земята.

Освен това утайката от кафе обогатява почвата ви с азот, което благоприятства растежа на растенията. Рециклирайте използваната утайка от кафе, като я поръсите около вашите растения или я смесите с градинската почва.

3. Черупки от яйца

Този често изхвърлян кухненски отпадък е съкровищница в органичното градинарство. Когато се поръсят около вашите растения, натрошените яйчени черупки създават бариера, която охлювите не са склонни да преминат. Острите ръбове на смачканите черупки могат да се врежат в меките тела на охлювите, обезсърчавайки ги да повредят вашите растения.

Освен това, докато черупките на яйцата се разграждат, те обогатяват почвата ви с калций, хранително вещество, което укрепва стените на растителните клетки. Това означава по-добра защита срещу други вредители и болести и по-здрави растения.

Вижте още: Всички добри домакини имат това в кухните си, прави чудеса с растенията

4. Растения

Интересното е, че някои растения предлагат естествена линия на защита срещу охлюви. Засаждането на тези устойчиви на охлюви сортове във вашата градина може да помогне за възпирането на тези вредители и да намали щетите, които причиняват. Ето няколко, които може да обмислите:

  • Гераниум: Тези красиви цъфтящи растения имат аромат, който охлювите намират за непривлекателен, което ги прави отличен избор за градина, устойчива на охлюви.
  • Папрати: Много папрати, особено мечовата папрат, са неприятни за охлювите поради кожените им листа и липсата на нежни, сочни стъбла, които охлювите обичат.
  • Мента: Тази ароматна билка има силен аромат, който охлювите не харесват. Освен това, е универсално растение, използвано в чайове, мохито или за подправка на вашите летни салати.
  • Лавандула: Подобно на мента, силният аромат на лавандула е отблъскващ за охлювите. Освен това, е издръжливо, устойчиво на суша растение, което добавя прекрасен лилав оттенък към вашата градина.
  • Розмарин: Тази билка е тройна заплаха: не е апетитна за охлювите, добавя вкус към вашите ястия и е многогодишно растение, което изисква минимална поддръжка.
Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама