5 вида насекоми, които съсипват градината ви и как да се справите


5 вида насекоми, които съсипват градината ви и как да се справите
Снимка: iStock

Толкова прекрасно е да видите как вашите стайни растения, зеленчукова градина или цветя на балкона цъфтят и стават все по-красиви и по-силни. Но понякога откривате гадна малка изненада: Какво е това насекомо? И какво прави с моето растение? Преди да изпаднете в паника, направете равносметка на случващото се. За да идентифицирате точно проблема, потърсете други „улики” като мрежи, лепкави сокове и дупки в листата. За стайните растения също е разумно да се изолира засегнатото растение от другите, преди всички да се заразят.

1. Листни въшки

Тези мънички, крушовидни насекоми често се появяват като на рояци и могат да бъдат зелени, розови, черни, кафяви или жълти. Възрастните листни въшки могат да имат и крила. Намират се върху новите листа и под листата и стъблата. Може също да видите „медена роса” - лепкава субстанция, която оставят след себе си, докато смучат сок от растението.

Какво да направите: Поставете растението в мивката и го измийте. Използвайте памучен тампон, натопен в алкохол, за да махнете отделни насекоми. Последната ви възможност е да напръскате с инсектициден сапун или масло от нийм.

ГРЕШКИТЕ ПРИ ПОЛИВАНЕ НА ДОМАТИТЕ, КОИТО СЪСИПВАТ ГРАДИНАТА

2. Паякови акари

Свързани с паяците, тези дребни насекоми са с размерите на точки. Може да не ги видите, докато растението не се разболее или не му се появят копринени паяжини по листата. Всички етапи от живота на паякообразните акари смучат сок и убиват растението.

Какво да направите: Няма да лъжем - това са изключително трудни вредители за контрол. Можете да напръскате растението с вода, както по-горе, или да използвате инсектициден сапун. При лоша зараза може да е по-добре да изхвърлите растението.

3. Белокрилки

Белите мухи изглеждат като малки молци, които могат да излетят, когато растението бъде обезпокоено. Бебетата и възрастните смучат сок и оставят след себе си медена роса.

Какво да направите: Напръскайте растението с инсектициден сапун, особено под листните повърхности. Повторете след няколко дни.

4. Щитоносни въшки

Тези „гадинки” изглеждат като восъчна субстанция или рибена люспа по стъблата и под листата. Възрастните са неподвижни, но бебетата пълзят наоколо.

Какво да направите: Използвайте пила за нокти или клечка за зъби, за да премахнете колкото можете повече. Напръскайте с масло от нийм, за да задушите възрастните, а инсектицидният сапун ще убие незрелите форми.

5. Листни бълхи

Малките дупки в листата на растения като патладжан, пипер, картофи и домати могат да са признак на бръмбари - лъскави черни, на ивици с твърди тела. Те могат да спрат растежа на младите растения и най-често са проблем през пролетта.

Какво да направите: Покривалата могат да предпазят младите растения. Ако положението не е лошо, потърсете инсектициди на базата на пиретрин, които са безопасни за зеленчука, който отглеждате.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама