6 съвета как да преговаряте за наем на апартамент


6 съвета как да преговаряте за наем на апартамент
Снимка: iStock

Пазарът на недвижими имоти е наистина адски динамичен. И тъй като не са много хората, които имат възможност да закупят собствено жилище, наемът на апартамент е единствена алтернатива, особено за младите двойки. След края на пандемията, когато всички имоти бяха в застой, наемодателите са в отлична позиция да увеличат наемите. Има ли начин да се преборите за по-добра сделка? Винаги си струва да опитате. Ето как.

1. Направете собствено проучване

Подобно на преговорите за заплата, вие трябва да си напишете домашното, като разгледате обяви във вашата сграда и други наблизо. Целта е да съберете данните и да използвате числата във ваша полза, докато изградите своя аргумент, за да запазите или намалите наема си.

2. Времето е всичко

Не чакайте до последния момент, когато преговаряте за наема или когато договорът ви изтича. Вместо това, повдигнете въпроса три месеца преди подновяването на вашия лизинг. Ако пък в момента сте в търсене на квартира - обадете се след 24 часа с оферта, ако наистина искате жилището.

3. Изтъкнете предимствата си

Вие сте тихи и плащате наема си навреме? Браво на вас! Това са детайлите, които могат да осигурят сериозно движение на цената, тъй като наемодателите и брокерите са напълно наясно, че добър наемател може да бъде трудно да се намери.

4. Поискайте 2-годишен договор

Говорейки за гъвкавост, ако знаете, че възнамерявате да останете под наем за повече от година, използвайте това за своя финансова изгода. В много случаи хазяите са по-отворени към сваляне на цената, ако могат да разчитат на това, че сте дългосрочен наемател.

5. Питайте за подобрения

Дори и да не намалят наема, това не означава, че преговорите са приключили. Може би имате нужда от нова печка или ремонт на банята? Добра идея е да имате списък с резервни искания, в случай че собствениците не искат да отстъпят от самия наем.

6. Бъдете спокойни

Най-важното при всеки преговор е да запазите спокойствие и уважение. Бъдете резонни в исканията си и ги структурирайте добре.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама